x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EXCLUSIV Ungureanu – OMV, caz de siguranţă naţională. Premierul, la prima decizie favorabilă austriecilor

EXCLUSIV Ungureanu – OMV, caz de siguranţă naţională. Premierul, la prima decizie favorabilă austriecilor

de Oana Stancu Zamfir    |    13 Mar 2012   •   13:23
EXCLUSIV Ungureanu – OMV, caz de siguranţă naţională. Premierul, la prima decizie favorabilă austriecilor

Banii incasati de sotia premierului Mihai Razvan Ungureanu au fost pusi in mod gresit in cheia unui simplu conflict de interese. In cazul de fata, investigatia depaseste sfera Agentiei Nationale de Integritate. Este mai degraba un caz de siguranta nationala.

Minciuna
Jurnalul National a probat ieri ca premierul Ungureanu a mintit in privinta relatiei contractuale dintre sotia sa si compania OMV. Mai intai, in declaratia de avere, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca e vorba de un contract de consultanta. Apoi, din studiourile TVR a schimbat consultanta intr-un “proiect social' in care au fost implicati mai multi medici romani, printre care si sotia sa, un medic anestezist “probabil bun'. Numai ca a uitat in toata aceasta perioada sa se puna de acord cu OMV care a comunicat Jurnalului National a treia varianta: Daniela Ungureanu este membru in Consiliul de Administratie al Petromed, compania care gestioneaza activitatea de medicina muncii a Petrom si este furnizorul tuturor serviciilor medicale catre Petrom. “Datorita expertizei si abilitatilor sale profesionale excelente', spune OMV, uitand sa precizeze care este legatura dintre expertiza de anestezist a doamnei doctor Ungureanu si medicina muncii.

Interesul
Cum consultanta, proiectul social si medicina muncii au daramat orice iluzie ca ar putea fi vorba de o afacere onesta intre familia Ungureanu si OMV, intrebarea legitima este “Ce interese poate avea OMV la seful SIE astfel incat sa-i cumpere bunavointa?'.

Iata doua posibile raspunsuri.
1. Petrom si Exxon foreaza in Marea Neagra in cautarea de gaze naturale. Au anuntat deja prezenta unor zacaminte de 42-84 miliarde de metri cubi (cu trei pana la sase ori consumul anual al Romaniei).
Intrebare: este o situatie care necesita atenta supraveghere a SIE? E de siguranta nationala industria energetica? Este!

2. OMV PETROM face presiuni de ani buni pentru a exporta gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca "un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau". Autoritatile romane explica, de tot atatia ani, ca daca Petrom vinde in alte tari productia sa de gaze naturale, Romania isi creste dependenta de gazele din import pana la 80%. Adica de gazele rusesti pentru care Romania a platit in ianuarie 560 de dolari mia de metri cubi, iar in februarie 460-480 de dolari pe mia de metri cubi in conditiile in care importul a crescut cu 40%.
Este un caz de siguranta nationala? Este. Este acum pe masa premierului Ungureanu? Este.

Iar premierul Ungureanu a facut deja zilele trecute prima mutare in favoarea OMV Petrom si dorintei sale de a exporta gazele din Romania. Printre cele mai importante decizii luate la Iasi, in timpul sedintei comune a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Moldova, a fost aceea a finalizarii gazoductului Ungheni-Iasi pana la sfarsitul acestui an. Prin aceasta conducta Romania va putea sa importe si… sa exporte gaze naturale. Principalul beneficiar al afacerii? OMV Petrom, dornic sa exporte. Romgaz e greu de crezut ca va fi lasat sa contribuie la dependenta Romaniei de import. Castigul OMV deloc de neglijat. Pretul gazului autohton este 170 de dolari pe mia de metri cubi la intern. Peste Prut, media este de 400 de dolari mia de metri cubi.

Cititi si: Cum incaseaza familia premierului Romaniei 7.000 de euro/luna. Sotia lui Mihai Ungureanu, administrator in imperiul Petrom

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu omv