x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Experţi în economie: Zona euro este un dezastru. Nu are viitor

Experţi în economie: Zona euro este un dezastru. Nu are viitor

02 Feb 2012   •   10:09
Experţi în economie: Zona euro este un dezastru. Nu are viitor

Zona euro nu poate supravietui in forma sa actuala. Aceasta este predictia alarmanta a unor economisti de top, solicitati sa-si exprime opiniile in legatura cu viitorul euro pe termen scurt si mediu.

Profesorul de economie Nouriel Roubini, care a prezis prabusirea pietei imobiliare din SUA, ce a dus la crahul din 2008, a declarat ca "zona euro este un dezastru pe care il vezi ca se intampla, dar esti neputincios sa-l opresti".

"Nu numai Grecia ci si alte tari sunt insolvabile. Exista o probabilitate de 50% ca in urmatorii trei pana la cinci ani zona euro sa se rupa. Nu toti membrii sunt capabili sa ramana", a spus Roubini pentru The Independent.

Profetul crizei crede ca Grecia si posibil Portugalia ar putea iesi din zona euro - Grecia in urmatoarele 12 luni, iar pentru Portugalia poate dura ceva mai mult. "Acest lucru nu arata ca o lume G-20 ci ca o lume G-Zero, deoarece nu exista un acord asupra dezechilibrelor mondiale, cum sa schimbi sistemul monetar international, comertul international, reglementarile bancare, privind toate problemele fundamentale", este de parere Roubini.

In opinia miliardarului George Soros, "ramanem in faza acuta a crizei; perspectiva unei prabusiri a sistemului financiar global nu a fost eliminata. Problema este ca reducerile cheltuielilor guvernamentale pe care Germania doreste sa le impuna altor tari vor impinge Europa in capcana unei datorii deflationiste. Reducerea deficitelor bugetare va pune atat salariile cat si profiturile sub presiune in jos, economiile se vor contracta, iar veniturile fiscale vor scadea. Deci, povara datoriei, care este o raportare a datoriilor acumulate la PIB, va creste de fapt, necesitand reduceri bugetare in continuare, punand in miscare un cerc vicios".

Potrivit lui Soros, faptul ca o politica contraproductiva este impusa de Germania, creeaza o dinamica politica foarte periculoasa. "In loc sa aduca mai aproape unele de altele tarile membre, le va determina sa-si aduca invinuiri reciproce. Exista un pericol real ca euro sa submineze coeziunea politica a Uniunii Europene", spune Soros.

Danny Blanchflower, profesor de economie la Dartmouth College si fost membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Angliei, considera ca problema fundamentala care nu a fost abordata este ca nu exista niciun plan de crestere pentru Grecia. "Chiar daca i se da un nou imprumut, nu are niciun mijloc de a-l rambursa", subliniaza Blanchflower.

Gerard Lyons, economistul-sef al Standard Chartered Bank, considera ca euro nu poate supravietui in formatul sau actual. "Aceasta inseamna ca un colaps este inevitabil sau se impun demersuri rapide spre uniunea politica. Felul in care as caracteriza aceasta este: cine se satura mai intai? Se satura periferia de austeritate? Se satura piata sa mai cumpere datorii si cere rate mult mai mari ale dobanzii? Se satura nucleul sa mai acorde asistenta? Cred ca euro este fundamental imperfect. In mod normal, economia buna inseamna politica buna. Politica buna nu inseamna intotdeauna economie buna. Iar moneda euro a fost condusa de politica de la bun inceput", spune Lyons, potrivit Agerpres.

Economistul crede ca pentru ca euro sa supravietuiasca are nevoie ca politica sa se schimbe cu adevarat. Daca este lasat pe seama economiei, atunci euro va intra in colaps. "Europa nu are o problema a datoriei, ci o problema de crestere. Datoria este mare, dar o problema a datoriei poate fi controlata prin crestere. Daca o abordezi de la inceput doar ca pe o problema a datoriei, atunci vei primi solutia gresita", mai considera Lyons.

×