x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Explozie a creditelor ipotecare

Explozie a creditelor ipotecare

03 Sep 2004   •   00:00

Bancile au acordat populatiei, pana la sfarsitul lunii iulie, credite ipotecare in suma de 10.600 miliarde lei, inclusiv provizioane, in crestere cu aproape 80% fata de soldul inregistrat in decembrie 2003, devansand dinamica imprumuturilor imobiliare, care s-au majorat cu numai 34%.

Potrivit datelor furnizate de BNR, soldul finantarilor ipotecare a crescut in suma absoluta cu 4.700 miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au urcat cu 4.400 miliarde lei.

DIFERENTE. Cu toate acestea, imprumuturile imobiliare se situeaza la aproape 18.000 miliarde lei (inclusiv provizioane), depasind valoarea creditelor ipotecare, intrucat a fost prima forma de finantare a achizitiei de locuinte practicata de bancile din Romania. Desi ambele produse au in vedere cumpararea, extinderea sau reparatia unei locuinte, conditiile de acordare sunt diferite. Creditul ipotecar este reglementat prin lege, iar principala garantie a bancii o reprezinta chiar imobilul cumparat, in timp ce imprumutul imobiliar necesita, in principiu, si alte tipuri de garantii.

CONSUM. Dupa primele sase luni, relatia bancilor cu persoanele fizice ramane dominata de creditele de consum. Expunerea bancilor in domeniul bunurilor de folosinta indelungata a atins, la finele lunii iulie, 67.800 de miliarde lei, cu 12.200 de miliarde lei peste decembrie 2003.

Consumul reprezinta 70% din imprumuturile acordate populatiei, in cadere cu patru puncte procentuale fata de ponderea detinuta in decembrie.

CRESTERE. In perioada ianuarie - iulie 2004, soldul creditelor acordate populatiei a urcat cu 28,6%, la aproape 97.000 miliarde lei. Pe ansamblul creditului neguvernamental, cresterea s-a situat la 20,5%. La finele lui iunie, creantele institutiilor de credit in raport cu firmele si populatia totalizau aproximativ 367.000 miliarde lei.

×
Subiecte în articol: economic miliarde