x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportatorii de vinuri primesc subventii de la stat

Exportatorii de vinuri primesc subventii de la stat

24 Aug 2004   •   00:00

Exportatorii de vinuri imbuteliate cu denumire de origine controlata (DOC) si vinuri spumante vor primi o prima de 450.000 lei pe hectolitru (hl).

Masura a fost luata prin Ordinul comun nr. 549/145.066/2004 al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al ministrului Finantelor Publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 748/17 august 2004. Beneficiarii primei de export sunt producatorii agricoli care produc si exporta vinuri, direct sau prin comisionari. Prima de export se acorda pentru o cantitate totala exportata de maximum 8.080 hl, pentru toate destinatiile, cu exceptia tarilor membre ale Uniunii Europene.

De mentionat ca prima de 450.000 lei/hl se acorda pentru marfa exportata dupa data intrarii in vigoare a actului normativ, a carei contravaloare va fi incasata pana la data de 31 decembrie 2004, pe baza documentelor specificate in Hotararea Guvernului nr. 1.518/2002 si Ordinul comun. Alocarea primei se va face pe principiul "primul venit - primul servit".

PRODUCTIE. Desi conditiile climatice ale anului agricol 2003-2004 nu au fost tocmai favorabile pentru cultura vitei-de-vie, Ministerul Agriculturii prognozeaza o crestere a productiei de circa 50% la strugurii de masa si de circa 45% la strugurii de vin. Se estimeaza ca productia de struguri din judetul Vrancea va fi cea mai mare pe tara, cu aproximativ 9.000 de kilograme/hectar, cantitate mai mare cu circa 2.000 de kilograme fata de productia din celelalte judete, potrivit directorului adjunct al Directiei Agricole Vrancea, Viorica Ghionea.

PROMOVARE. Politica de calitate aplicata in ultimii doi ani la productia de vin pentru export si consum intern a fost orientata spre promovarea vinurilor albe si rosii de inalta calitate, cu prioritate din soiurile romanesti Feteasca alba, Feteasca regala, Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Feteasca neagra, Negru de Dragasani, Novac.

"Implementarea acquis-ului comunitar vitivinicol in legislatia nationala asigura conditiile optime de promovare a produselor vitivinicole de calitate pe pietele externe din Uniunea Europeana si din alte tari din afara Comunitatii Europene, precum si libera circulatie a acestora si garantarea securitatii alimentare a consumatorilor", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: economic