x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportul de mobila a adus 639 de milioane de dolari

Exportul de mobila a adus 639 de milioane de dolari

02 Sep 2004   •   00:00

"Exporturile de mobila au crescut cu 22% in primul semestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand 639 milioane dolari", a declarat Aurel Rizea, preseditele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), cu ocazia lansarii celei de a XIII-a editii a Targului international de mobila si de echipamente pentru exploatarea lemnului, BIFE 2004.

Potrivit lui Rizea, anul trecut exportul de mobila a fost de 777 milioane dolari, dintr-o productie totala a industriei lemnului de aproape un miliard de dolari. TARG. BIFE 2004 va avea loc intre 8 si 12 septembrie si va reuni participarea a 350 de firme romanesti, care isi vor compara oferta cu 80 de firme straine din 16 tari, pe o suprafata de 40.000 metri patrati. "Suntem in urma competitorilor nostri mai ales in domeniul design-ului", recunoaste presedintele APMR. De altfel, concomitent cu BIFE, va fi organizata a V-a editie a salonului specializat PROSHOP, pentru dotarea magazinelor si prezentarea marfurilor, in cadrul caruia o componenta importanta va fi cea a solutiilor de mobilare a spatiilor comerciale. Pe de alta parte, recucerirea unor piete traditionale cum sunt cele ale spatiului ex-sovietic este impiedicata de problemele incasarii contravalorii exporturilor. "Avem probleme chiar si cu garantiile bancare", spune Aurel Rizea, care apreciaza ca in ultimii opt-noua ani s-au pierdut milioane de dolari din cauza lipsei de bonitate a partenerilor din aceasta zona.

Producatorii de mobila vor participa la targurile internationale de la Kiev si Moscova, dar si de la Köln si Valencia, scop in care au primit subventii de stat de 200 de miliarde de lei. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic