x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturi - Cantare sibiene pentru Italia si Egipt

Exporturi - Cantare sibiene pentru Italia si Egipt

de Dan Tomozei    |    05 Aug 2006   •   00:00
Exporturi - Cantare sibiene pentru Italia si Egipt

Una din puternicele fabrici de aparate de masurat infiintata in anii de glorie ai comunismului, SC Balanta SA Sibiu ramane batrana doamna a industriei romanesti care rezista in orasul de pe Cibin. Balanta reuseste sa exporte produsele proprii in Ungaria, Egipt, Turcia si Italia.

Dupa 16 ani de adaptare la economia de piata, societatea a reusit sa isi pastreze numele, sa il transforme in brand de export si sa dezvolte noi capacitati de productie in colaborare cu parteneri internationali.

Cu peste 3.000 de angajati in anul 1989, Balanta SA Sibiu era compusa din doua fabrici. Dupa Revolutie, societatea a fost privatizata, rezultand Balanta SA si Hidrosib SA. Acum, doar Balanta mai functioneaza. Patronul societatii, Eftimie Costeiu, fost inginer si director in societate si inainte de 1990, priveste in urma cu o umbra de regret.

"Dupa ’89, dupa ce a fost desfiintata piata CAER, Balanta a pierdut masiv exportul catre fosta Cehoslovacie, fostul DDR, Ungaria, Egipt, URSS, au fost ani in care ne-am confruntat cu probleme. In perioada de dinainte de ’89 acopeream toata gama de aparate de masura si control mase necesare pietei CAER, pentru ca Rapido Dresda din Germania, tari ca Polonia, Cehia si Ungaria, desi aveau fabrici de cantare, nu faceau produse ca noi. De atunci si pana azi, toate celelalte tari au piedut piata, societatile au dat faliment si numai Balanta a rezistat", spune Costeiu. La privatizare, Balanta a plecat cu 1.000 de angajati. Acum are 450, reducerea de personal facandu-se pe cale naturala.

AFACERI DE 150 DE MILIARDE DE LEI. In 2005, Balanta SA a avut o cifra de afaceri de peste 150 de miliarde de lei vechi, in conditiile in care concurenta pe piata este serioasa. "Nu ma pot plange. Poate doar de concurenta neserioasa. Au intrat in Romania tot felul de produse care in piata europeana nu au loc. Cantare produse si aduse din China, Taiwan, chiar si Grecia, de o calitate cel putin suspecta, pe alte piete nu ar trece testul. Dar la noi merge si asa…", afirma managerul societatii. In aceste conditii, profitul net al societatii a fost de 500 de milioane de lei. "In fiecare an dupa 1990 am fost pe profit. Noi nu am avut probleme cu salariile sau crize financiare", adauga Costeiu.

80% DIN PIATA ROMANEASCA. Chiar si in aceste conditii, Balanta SA Sibiu acopera 80% din piata romaneasca. Lider de piata in producerea de cantare electronice si mecanice, Balanta are axata productia, in proportie de 60%, pe realizarea de cantare (platforme) electronice pentru vehicule de 20 pana la 80 de tone. Mai mult, realizeaza instalatiile electronice de dozare la tema pentru fabricile de faina, zahar, var, ciment, betoane etc. Restul productiei cuprinde cantare automate si semiautomate, totul in parteneriate cu societati din Germania, Japonia, Israel si Spania.

PROFIT
"In fiecare an dupa 1990 am fost pe profit. Noi nu am avut probleme cu salariile sau crize financiare" - Eftimie Costeiu, directorul Balanta Sibiu

MARCA BALANTA IN EUROPA
Chiar daca a avut un recul dupa 1990, Balanta exporta produsele proprii in Ungaria, Egipt, Turcia si Italia. "Niciodata nu s-a pus problema sa schimbam numele societatii. Am reusit sa ne impunem, si acum Balanta este marca respectata in Europa. Avem concurenta, dar Germania, Italia, Austria ne cunosc notorietatea si posibilitatile in materia cantarelor", spune Eftimie Costeiu (foto).
×
Subiecte în articol: economic piata balanta cantare