x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturi la nivel-record

Exporturi la nivel-record

28 Dec 2010   •   17:48

Exporturile României vor atinge anul viitor 40 de miliarde de euro, un nivel-record de după Revoluţie dacă pe plan internaţional nu vor interve­ni fenomene neprevăzute, iar cursul leului va fi stabil.

După o scădere de cinci miliarde de euro, exporturile au reuşit nu nu­mai să recupereze integral pierde­rile din perioada de criză, ci să şi aducă un plus de încasări de două miliarde de euro faţă de maximul din 2008, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Cele mai importante companii care au vândut marfă peste hotare sunt Dacia Piteşti, Nokia Ro­mâ­nia şi Rompetrol Rafinare. Pri­mii 100 de exportatori au realizat împreună peste 50% din încasările valutare, li­derii naţionali din principalele sectoare de export fiind: ALRO Slatina (metalurgia neferoasă), Philip Morris România (industria tutunului), Oltchim Râmnicu-Vâlcea (industria chimică), J&R Enterprises (industria confecţiilor), Upetrom (echipamente din domeniul petrolului şi gazelor), Schenker Romtrans (transporturi internaţionale).

Totuşi, din cele 25.000 de firme exportatoare care existau înainte de criză, circa 10.000 au fost eliminate de pe piaţa externă sau au intrat în fa­liment.

×
Subiecte în articol: economia