x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exproprieri pentru Bechtel şi centura Piteşti

Exproprieri pentru Bechtel şi centura Piteşti

12 Sep 2008   •   00:00

Ministerul Transporturilor va aloca Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) fonduri de 140 milioane de lei, banii urmînd să fie acordaţi sub formă de despăgubiri proprietarilor de terenuri şi imobile amplasate pe traseul autostrăzii Transilvania, şi care nu au fost expropriate pînă în prezent.



Ministerul Transporturilor va aloca Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) fonduri de 140 milioane de lei, banii urmînd să fie acordaţi sub formă de despăgubiri proprietarilor de terenuri şi imobile amplasate pe traseul autostrăzii Transilvania, şi care nu au fost expropriate pînă în prezent.

Fondurile vor fi virate într-un cont al CNADNR în baza unor proiecte de hotărîre iniţiate de Ministerul Transporturilor.

Pentru o suprafaţă de teren de 163 hectare situată pe teritoriul localităţilor Ip, Crasna, Nuşfalău şi Boghiş, din judeţul Sălaj, compania va acorda despăgubiri estimate la 119,49 milioane de lei.

Aproximativ 15 milioane de lei vor fi alocate pentru despăgubirea a 204 proprietari de imobile, aferente suprafeţei de 39 hectare, aflate pe teritoriul a 14 localităţi din judeţul Cluj şi Bihor.

Totodată, o sumă de circa 5,5 milioane este prevăzută pentru exproprierea a 117 imobile cu terenul aferent, în suprafaţă de 17 hectare, situate pe teritoriul a două sate din judeţul Sălaj, respectiv patru din judeţul Bihor, iar restul sumei de 205.000 lei reprezintă suplimentarea sumelor acordate ca despăgubiri pentru 16 imobile aferente suprafeţei de 6.917 metri pătraţi.

“Unele primării, în a căror rază teritorial-administrativă se găsesc imobilele supuse exproprierii, au reparcelat terenurile aflate pe raza comunei, imobilele respective – chiar dacă au fost incluse deja pe anexa unei hotărîri a Guvernului – urmînd a fi expropriate numai în măsura în care, în urma reparcelării, acestea vor mai fi cuprinse în ampriza autostrăzii”, se arată în nota de fundamentare al unui proiect de hotărîre iniţiat de minister.

Potrivit sursei citate, activitatea de dobîndire a terenurilor se realizează concomitent cu activitatea de proiectare, construcţie, respectiv trecerea proiectului tehnic de la faza studiului de fezabilitate la execuţie, ceea ce a condus la creşterea valorii despăgubirii şi la mărirea suprafeţelor necesare construcţiei, rezultînd necesitatea suplimentării despăgubirilor acordate anterior.

PITEŞTI.
CNADNR va acorda despăgubiri de 1,16 milioane de lei pentru exproprierea a 53 de imobile şi terenuri, cu o suprafaţă totală de 11.700 de metri pătraţi, necesare pentru finalizarea lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului Piteşti. Fondurile urmează să fie alocate din bugetul Ministerului Transporturilor, se arată într-un proiect de hotărîre de Guvern, elaborat de instituţie. Noile terenuri care vor fi expropriate nu au fost incluse în hotărîrea de Guvern anterioară prin care s-au acordat despăgubiri, întrucît situaţia juridică a terenurilor era incertă.

Pentru 51 de imobile, deţinute de persoane fizice, vor fi acordate despăgubiri în sumă totală de 1,02 milioane de lei, iar 136.000 de lei vor primi firmele Subansamble Auto şi Rapid SRL pentru două terenuri, cu o suprafaţă totală de 292 metri pătraţi.

Terenul deţinut de cele două firme este necesar Companiei de Drumuri pentru finalizarea execuţiei pasajului subteran de la Bascov, care va asigura o fluenţă sporită a traficului în zona intersecţiei şi care va asigura legături facile pentru toate direcţiile, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ. Pasajul subteran de la intersecţia DN 7 cu DN 7C va asigura legătura între Piteşti, Rîmnicu Vîlcea, Curtea de Argeş şi centura Piteşti.

Construcţia variantei de ocolire a municipiului Piteşti este finanţată dintr-un credit de la BERD în valoare de 60 de milioane de euro şi de Guvern, cu 53,58 milioane de euro. Varianta de ocolire a oraşului Piteşti cuprinde 13,6 kilometri de traseu cu profil de autostradă, restabilirea traseului DN7 pe două porţiuni cu o lungime totală de 3,86 km şi două noduri rutiere.

×
Subiecte în articol: piteşti economic milioane