x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Extinderea reducerii TVA depinde de rezultatul experimentului din panificaţie

Extinderea reducerii TVA depinde de rezultatul experimentului din panificaţie

10 Mar 2014   •   10:24
Extinderea reducerii TVA depinde de rezultatul experimentului din panificaţie

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara că ar prefera ca mai întâi să se reducă TVA la fructe, legume şi carne, dar aceste reduceri se vor putea negocia după ce vom avea încasările pe primul semestru de TVA la pâine. "Dacă avem un ritm de creştere aşa cum am avut în 2013, de 3,5% e sustenabilă propunerea privind reducerea TVA la 19%. Trebuie să mergem atât cât se poate tot spre zone ţintite în care să reducem TVA, deocamdată în zona alimentară, dar nu doar în zona alimentară. Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne", a spus Ponta la România TV. El a adăugat că sunt făcute simulări pe aceste reduceri dar problema este că vrea să vadă încasările pe primul semestru legate de TVA la pâine.

"De fiecare dată FMI spune orice reducere la TVA ţi-o calculez că ai pierdut bani, nu ţi-o calculez că de fapt în felul ăsta noi luam 24% din nimic, iar acum luăm 9% din ceva. La fel ne calculează şi pentru fructe, legume, carne, spune scădem cu 15% încasările la TVA, iar noi spunem şi acolo e tot din nimic că avem o foarte mare evaziune. După primul semestru se va vedea dacă am avut dreptate la pâine, s-ar putea să negociem mai uşor cu cei de la FMI", a menţionat premierul.

×