x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Extremă urgenţă: un milion de euro pentru un fost deputat

Extremă urgenţă: un milion de euro pentru un fost deputat

de Cristian Anton    |    19 Dec 2018   •   14:00
Extremă urgenţă: un milion de euro pentru un fost deputat
Sursa foto: Tyler Olson/Getty Images/Hemera

Consiliul Judeţean Vrancea (CJV) a atribuit un contract de un milion de euro în regim de extremă urgenţă pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, deşi la data semnării temperaturile erau mult peste 0 grade. Beneficiară este Sotirex SRL din Bacău, controlată de fostul deputat PSD de Vrancea Victor Roman. Firma deţine, de altfel, monopolul serviciilor de deszăpezire din Vrancea în ultimul deceniu şi jumătate. În paralel, o altă societate deţinută de fostul deputat, Roman Impex Prest SRL, a primit un contract pentru modernizarea drumurilor, tot de la CJV. În ultimii ani, cele două firme ale politicianului au primit câteva sute de contracte, în valoare totală de circa 90 de milioane de euro.

CJV a atribuit pe 22 noiembrie 2018 un contract de 3.749.269,88 lei, fără TVA, firmei Sotirex SRL din Bacău, pentru „servicii de combatere a poleiului şi deszăpezire pe drumurile judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Vrancea”. Înţelegerea este valabilă timp de patru luni şi a fost parafată prin negociere directă, fără organizarea de licitaţie, CJ Vrancea invocând ca motiv o situaţie de „extremă urgenţă determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”. Extrema urgenţă şi evenimentele care nu au putut fi prevăzute duc cu gândul la vreun viscol care a acoperit Vrancea cu zăpadă, în condiţiile în care, în realitate, temperaturile au depăşit şi 15 grade în perioada semnării contractului de un milion de euro.

Deszăpezeşte Vrancea de 14 ani

Sotirex SRL are sediul în Bacău dar şi-a deschis nu mai puţin de trei puncte de lucru în Vrancea, judeţul din care îi vin toţi banii. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 17.778.372 lei şi un profit net de 311.046 lei, cu 62 de angajaţi, precum şi datorii de 4.541.730 lei. Societatea este deţinută de Angela Munteanu, iubita fostului deputat PSD Victor Roman, care s-a retras cu numele din afacere tocmai din cauza suspiciunilor care planau asupra nenumăratelor contracte pe care le primea de la consiliul judeţean şi alte primării din Vrancea. O abordare întemeiată, din moment ce Sotirex a primit toate contractele pentru deszăpezirea drumurilor administrate de CJ Vrancea în ultimii 14 ani.

Activ la stat prin trei firme

Potrivit datelor SEAP, Sotirex SRL a primit în perioada 2007- 2018 circa 80 de contracte în Vrancea baronului Marian Oprişan, în valoare totală de aproximativ 44,7 milioane de euro. Cele mai importante înţelegeri au fost semnate cu instituţia Consiliului Judeţean: 2,1 milioane de euro în noiembrie 2014, 1,9 milioane de euro în septembrie 2007, 1,5 milioane în noiembrie 2017, 1,2 milioane de euro în septembrie 2009 etc. În noiembrie 2016, Sotirex a dat lovitura şi la Bacău, unde Serviciul Public Judeţean de Drumuri i-a oferit un contract de 15,3 milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor. Sotirex SRL nu este singura firmă prin care fopstul deputat Victor Roman s-a abonat la banii statului.

90,7 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Sotirex SRL şi Roman Impex Prest SRL de la stat

Roman Impex Prest SRL, în care este asociat cu iubita sa, Angela Munteanu, bifează contracte publice cu nemiluita, pe care le împarte însă între Bacăul natal şi Vrancea. Peste 150 de astfel de contracte a primit Roman Impex Prest SRL în ultimii ani, pentru diverse lucrări de drumuri, în valoare totală de peste 46 de milioane de euro. Şi asta nu e tot. Eco Rino SRL, deţinută tot de Victor Roman, a încasat câteva zeci de mii de lei de la diverse instituţii publice din Bacău, pentru servicii de publicitate, dar anvergura acesteia este neglijabilă faţă de suratele specializate în lucrări de drumuri.

Contractele acestea date la repezeală presupun, de multe ori, şi o calitate a lucrărilor pe măsură. Astfel, în octombrie 2016, Judecătoria Adjud a dat dreptate unui şofer care a avut un accident pe un drum acoperit de poleiul pe care Sotirex trebuia să-l înlăture şi a obligat firma la plata de daune către reclamant. Revenind la fostul deputat Victor Roman, cel care manageriază afacerile de aproape 100 de milioane de euro ale Sotirex şi Roman Impex Prest cu statul, trebuie spus că acesta a fost găsit incompatibil de ANI încă din 2013, dar şi-a terminat bine mersi mandatul, în 2006.

Când a intrat în Parlament, milionarul Victor Roman trecea în declaraţia de avere donaţii de 120.000 de euro primite de la doi bărbaţi o femeie din Vrancea, cea din urmă o bugetară săracă, angajată la Primăria Adjud

Politicianul era atât deputat, cât şi administrator la altă firmă de-a sa, Agroservice Adjud SA. Până să fie ales deputat PSD în 2012, Roman a fost consilier judeţean în Vrancea timp de două mandate. Şi, pentru că dacă e să ai noroc, ai până la capăt, tehnicianul auto de profesie Victor Roman s-a umplut de bani şi din donaţiile primite de la diverşi vrânceni, oameni amărâţi de felul lor, dar care au pus bunăstarea deputatului milionar mai presus de pâinea lor cea de toate zilele.

 

 

×
Subiecte în articol: dezapezire buget