x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar

Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar

de Ion Alexandru    |    25 Noi 2016   •   11:03
Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Ce casă de insolvență putea fi desemnată de instanță să administreze special firma falimentară de ambalat pui, din Portul Constanța, controlată de Mircea Băsescu? Una în care activează soția fostului șef al ANAF, din perioada guvernării lui Traian Băsescu, Sorin Blejnar. Culmea este că, deși, în urmă cu patru ani, Mircea Băsescu apela telefonic la Sorin Blejnar, pentru a face intervenții în favoarea unui prieten, în prezent Mircea Băsescu a rămas șomer, după ce casa de insolvență unde activează avocata Andreea Florentina Blejnar a decis încetarea contractului de muncă al fratelui lui Traian Băsescu, după ce a suferit condamnarea definitivă de patru ani de închisoare, în dosarul “mormanului de dolari” primit de la familia lui Bercea Mondial.

 

În 2013, compania Fattoria Terrantica SRL, firma de ambalat pui congelați pentru armata SUA, controlată de Mircea Băsescu, a decis să intre în insolvență. Procesul a fost demarat la Tribunalul București, care, în ianuarie 2014, a admis cererea companiei debitoare de desemnare a unui administrator special, respectiv a SC Prime Insolv Practice SRPL.

 

Andreea Blejnar, specialist în drept fiscal

Desemnarea acestei societăţi de insolvență ca administrator special al firmei conduse, în fapt, de fratele fostului președinte al României a avut loc în condițiile în care, trei luni mai târziu, soția fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, avocata Andreea Florentina Blejnar, a fost înscrisă în tabloul Uniunii Practicienilor în insolvență, devenind parte a echipei SC Prime Insolv Practice SPRL, adică exact a casei de insolvență desemnate de instanță să se ocupe de afacerea lui Mircea Băsescu.

De pe pagina web a SC Prime Insolv Practice SRPL aflăm că, în dosarele de insolvență, această societate este reprezentată de către Tatiana Manolache Orofei, avocat, practician în insolvență, compatibil membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență și avocat coordonator al SCPA “Manolache și Asociații”. Tot de aici, aflăm că societatea lucrează cu o echipă de opt profesioniști și colaboratori, din care face parte și Andreea Florentina Blejnar, descrisă ca “avocat practician în insolvență, compatibil, având numărul matricol 1C 4078, înscris în tabloul Uniunii la data de 15.04.2014, cu o experiență de peste 11 ani în domeniul juridic, specializată în drept civil, drept fiscal, drept bancar și proprietate intelectuală”.

Pe lângă Andreea Blejnar și Tatiana Manolache Orofei, în cadrul Prime Insolve Practice SPRL mai activează un avocat,  trei consilieri juridici, un economist financiar-contabil și un economist inspector în resurse umane.

 

Mircea Băsescu, concediat de la Fattoria Terrantica

În data de 25 octombrie 2016, Prime Insolv Practice SPRL a prezentat Tribunalului București raportul de activitate al SC Fattoria Terrantica SRL, pentru perioada 15 iunie – 25 octombrie anul curent. Potrivit acestui raport, pe lista creditorilor firmei în cauză se află BRD, Mircea Băsescu, Global Business & Investments SA (controlată de Dragoș Băsescu), MB Consult Company SRL (controlată de Mircea Băsescu), Direcţia Generală a Finanțelor Publice București Sector 2, Primăria Agigea prin Direcția de Impozite și Taxe Locale, precum și alte companii private, printre care se numără și celebrul Energy Holding SA, companie controată de “băiatul deștept” din energie, Bogdan Buzăianu.

Administratorul special a prezentat, în același raport, o listă de acțiuni pe care le-a întreprins în numele și pentru Fattoria Terrantica SRL. Interesant, din acest punct de vedere, este că una dintre măsurile întreprinse anul acesta a fost aceea de concediere a lui Mircea Băsescu, Astfel, Prime Insolv Practice SPRL susține că, la data de 27 iunie 2016, în temeiul articolului 56 litera f din Legea nr. 53/2004, a emis Decizia de încetare a contractului de muncă al lui Mircea Băsescu la Fattoria Terrantica, înregistrat în Registrul Salariaților, sub numărul 328, din 1 februarie 2010, ca urmare a “condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate”.

 

Afacerea vilei din Eforie Sud

O altă măsură întreprinsă a fost aceea prin care a consemnat în raport că, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost deschis, anul trecut, un dosar, având numărul 31392/3/2015, de către o anume Narcisa Lazăr, acţiune declanşată împotriva SC Fattoria Terrantica SRL, prin care reclamanta a solicitat radierea privilegiului vânzătorului pentru un imobil amplasat în staţiunea Eforie Sud, din judeţul Constanţa. Administratorul judiciar Prime Insolv Practice SPRL a formulat o cerere de chemare în garanţie a administratorului statutar al SC Fattoria Terrantica, în speţă a lui Mircea Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea reclamantei Narcisa Lazăr şi a dispus în sarcina administratorului judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL radierea privilegiului vânzătorului pentru imobilul care face obiectul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 1.705 din data de 10 iunie 2008. Totodată, l-a obligat, cu acest prilej, pe Mircea Băsescu, chemat în garanţie, să restituie averii SC Fattoria Terrantica SPRL suma de 12.500 de euro, plătibili în lei, la data efectuării plăţii, “reprezentând diferenţa de preţ pe care a încasat-o în nume personal pentru imobilul situat în Eforie Sud, strada Ioan Movil numărul 15, judeţul Constanţa”. Despre această afacere, “Jurnalul Național” a făcut dezvăluiri în urmă cu o lună de zile.

 

Fratele lui Băsescu îl suna pe Sorin Blejnar, pentru intervenții

Presa a dezvăluit, încă de acum patru ani, legăturile destul de apropiate ale lui Mircea Băsescu cu fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar. În dosarul “Motorina”, în care Blejnar a fost condamnat, pe fond, la cinci ani de închisoare, există mai multe transcrieri ale convorbirilor telefonice, dintre care cea mai scandaloasă este cea purtată cu judecătorul Iulian Dragomir, de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Însă una dintre transcrierile convorbirilor relatează o discuție pe care șeful Fiscului lui Traian Băsescu a purtat-o cu Mircea Băsescu, din care rezultă faptul că fratele fostului președinte al României făcea intervenții în favoarea unui prieten.

Mircea Băsescu: “Mircea Băsescu vă deranjează.”

Sorin Blejnar: “Știu, știu.”

Mircea Băsescu: “Ce mai faceți?”

Sorin Blejnar: “Pe aici, pe la instituție, semnez tot felul de hârtii.”

Mircea Băsescu: “Așa, tovarășe, nu ne lăsăm, Dar, ca să nu pierdem timpu’…”

Sorin Blejnar: “Să nu ne ieșim din mână...”

Mircea Băsescu: “Da’, ce facem cu prietenul meu?”

Sorin Blejnar: “Stăm pe loc, tot așa. Totul cum a fost, așa rămâne.”

Mircea Băsescu: “Aoleu! Nasol!”

Sorin Blejnar: “E mai bine pentru el și pentru noi! S-au complicat lucrurile.”

 

La scurt timp după ce Prime Insolv Practice SPRL a devenit administrator special al firmei controlate de Mircea Băsescu, soția lui Sorin Blejnar a fost înscrisă în tabloul Uniunii Practicienilor în Insolvență și a deveit membru al echipei Prime Insolv.

×
Subiecte în articol: mircea basescu