x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fabricile de mâncare, închise de primul „pozitiv”

Fabricile de mâncare, închise de primul „pozitiv”

de Adrian Stoica    |    16 Mar 2020   •   11:07
Fabricile de mâncare, închise de primul „pozitiv”
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Patronatele şi Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) solicită guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență  adoptarea rapid a unor proceduri pentru continuarea activităţii în noile condiţii generate de evoluţia pandemiei de coronavirus. Activitatea industriei alimentare este una care impune condiţii de igienă speciale, iar companiile şi-a făcut până acum propriile  programe de prevenție și acțiune după cum a considerat fiecare, în lipsa unui plan integrat de acţiune. Pe de altă parte, există riscul ca şi proiectele pe fonduri europe derulate în zona industriei alimentare să se blocheze.

 

Reprezentanţii industriei alimentare spun că fabricile au suficiente stocuri de materie primă, iar în procesul de aprovizionare nu există sincope, astfel că nu există motive ca populaţia să fie panicată. Riscul de a se închide  fabrici în perioada următoare este însă mare pentru că aceasta este prima măsură care trebuie luată în cazul în care un angajat este depistat cu coronavirus.

 

Stocuri de materii prime există, riscul e altul

„Dacă unul dintre muncitori este depistat cu coronavirus, fabrica se închide imediat. Dacă vorbim despre sectorul de panificaţie trebuie să ţinem cont că pâinea are un termen de valabilitate de 48 - 72 de ore şi, deci, nu se poate lucra pe stoc. În cazul închiderii unei fabrici mari, ar putea apărea probleme în aprovizionarea populaţiei”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. O altă problemă care ar putea îngreuna activitatea unităţilor din industria alimentară este  transportul angajaţiilor pentru că marea majoritate a fabricilor utilizează forţa de muncă din judeţele limitrofe. Acest lucru ar crea mari probleme în cazul în care s-ar decide închiderea unui oraş, spune la rândul său Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta. Dacă se închide oraşul, situaţia devine tragică. Noi avem personal adus zilnic din alte judeţe. Dacă rămânem fără forţă de muncă va trebui să închidem. Guvernul trebuie să gândească un plan pentru funcţionarea industriei alimentare în diverse scenarii, dar până acum nimeni nu ne-a comunicat nimic. Ce se întâmplă dacă un supermarket se închide? Cea mai mare parte a mărfii se va arunca, dar cine o va plăti? Deocamdată nimeni nu spune nimic, nu există un plan de acţiune”, potrivit lui Sorin Minea.

 

Dacă se închide o fabrică, ea trebuie dezinfectată. Cine face această operaţiune? Cât durează procedura? Marfa din depozite se aruncă, dar cine suportă costurile? Sunt tot atâtea întrebări la care cei din industria alimentară aşteptăm încă răspunsuri din partea guvernului.

 

Sorin Minea preşedintele Patronatului Romalimenta

 

Firme blocate, corecţii pentru proiectele europene

O altă problemă este ridicată de Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA)-SINDALIMENTA, care cere Ministerului Fondurilor Europene şi Autorităţii de Management să adopte măsurile necesare pentru evitarea blocării proiectelor pe fonduri europene. „FSIA are în implementare proiecte pe fonduri europene, iar societăţiile cărora ne adresăm au ca diferite obiecte de activitate. Vorbim despre firme cu profil turistic, din zona de HoReCa etc, adică exact din zonele cele mai afectate de actuala criză. Din această cauză ele nu-şi vor putea atinge indicatorii de performanţă înscrişi în ghidurile de implementare a proiectelor” ne-a declarat preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu. În această situaţie, vor fi aplicate corecţii, ceea ce înseamnă că, fără nicio vină, cei care implementează proiecte europene vor trebui să dea bani înapoi.

 

 

 

FSIA solicită Ministerului Fondurilor Europene şi Autorităţii de Management   prelungirea perioadei de implementare a planurilor de afaceri în cazul proiectelor pe fonduri europene pentru firmele care nu pot funcţiona în această perioadă din cauza epidemiei de coronavirus. Fără această măsură vor fi aplicate corecţii, ceea ce înseamnă că se vor pierde mulţi bani.

Dragoş Frumosu preşedintele FSIA

×