x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Factura la curent creşte cu 4,5% de la 1 aprilie

Factura la curent creşte cu 4,5% de la 1 aprilie

30 Mar 2011   •   18:01
Factura la curent creşte cu 4,5% de la 1 aprilie

158961-contore.jpgDe vineri, 1 aprilie, factura lunară la energie electrică plătită de populaţie va creşte ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puţin.

"Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă. Nu este vorba de creşterea preţului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax. Consumul mediu lunar pe gospodărie în România este de 100 kWh şi costă 40 lei, ceea ce înseamnă că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.

Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă. Contribuţia va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

România va acorda subvenţii în valoare de 17,2 miliarde lei prin schema respectivă. Aceasta a fost aprobată recent de Comisia Europeană. 

În România au fost autorizate 41 de capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă, printre care unităţi aparţinând OMV Petrom (SNP), Complexul Energetic Craiova şi ELCEN Bucureşti.

×