x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul statului patron, ascuns sub preş

Falimentul statului patron, ascuns sub preş

de Roana Rotaru    |    26 Noi 2018   •   12:50
Falimentul statului patron, ascuns sub preş
Sursa foto: SORIN BLADA/ROMPRES/

Top 10 companii de stat cu cele mai mari pierderi în 2017 au reuşit să cumuleze împreună pierderi de peste 1,5 miliarde de lei (333 milioane de euro) anul trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe dintre aceste companii au sediul în Bucureşti, iar majoritatea au peste 1.000 de salariaţi.

 

Compania de stat cu cele mai mari pierderi în 2017 este producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul în Petroşani, care a raportat pierderi de 769 milioane de lei (169 milioane de euro), potrivit datelor ONRC. Compania avea anul trecut aproape 4.800 de salariaţi şi afaceri de circa 434 milioane de lei (95 milioane de euro.) Practic, pierderile companiei din 2017 au fost de aproape două ori mai mari decât vânzările totale, potrivit calculelor Jurnalului. Aceste pierderi colosale nu ar fi fost posibile în mediul privat, spun specialiştii în fiscalitate.

 

Nu e buzunarul lor. Nu le pasă ce se întâmplă cu banul public, de aceea s-a ajuns la pierderi colosale. O firmă privată nu ar ajunge la asemenea pierderi. În privat, un manager trebuie să se încadreze într-un buget, să ţintească anumiţi indicatori financiari, să facă profit. În privat, managerii ar trebui să vină cu bani de acasă la aşa pierderi, la stat nu e cazul. Valentina Saygo, firmei de consultanţă fiscală Ask for Accounting

 

Tarom, împovărat de datorii

Pe locul doi în top se află compania de transport aerian Tarom, cu pierderi de 172 milioane de lei (38 milioane de euro) în 2017. Pentru Tarom lucrau anul trecut aprope 1.800 de salariaţi, personal care a ajutat compania să înregistreze o cifră de afaceri de circa un miliard de lei (225 milioane de euro), potrivit datelor ONRC.

 

RADET trage a faliment

Poziţia trei în topul unităţilor de stat cu cele mai mari pierderi este ocupată de RADET, regie care încălzeşte locuinţele bucureştenilor, aceasta raportând anul trecut pierderi de 161 milioane de lei (35 milioane de euro). RADET Bucureşti furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, în care trăiesc circa 1,21 milioane de persoane. De asemenea, regia furnizează energie termică pentru aproximativ 4.900 de instituţii şi agenţi economici, potrivit reprezentanţilor companiei. RADET avea peste 3.100 de salariaţi în 2017 şi afaceri de circa 1,2 miliarde de lei (253 milioane de euro).

 

Probleme mari la CFR Marfă

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă (CFR Marfă), locul patru în top, a avut pierderi anul trecut de 157 milioane de lei (circa 35 milioane de euro), potrivit datelor ONRC. Pentru CFR Marfă lucrează aproape 6.000 de salariaţi, compania având afaceri totale de 730 milioane de lei (160 milioane de euro) în 2017, potrivit sursei citate.

 

129 mil. lei au reprezentat anul trecut datoriile Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA, după ce în 2016 raportase o pierdere netă de 53,83 milioane de lei.

Pierderi mai mici de 70 milioane de lei (sub 15,5 milioane de euro) au înregistrat şi companiile Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, CFR Călători, Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj, Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin şi Transport Călători Express (companie de transport urban din Prahova), potrivit ONRC.

 

Situaţia Complexului Energetic Hunedoara se va agrava în perioada următoare după ce Comisia Europeană a decis că producătorul de energie trebuie să returneze un ajutor de stat în valoare de 60 de milioane de euro, puls dobânzile, considerând că acesta a fost acordat ilegal 

×