x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fără bani de salarii, CNU ţinută în viaţă de un ajutor de stat

Fără bani de salarii, CNU ţinută în viaţă de un ajutor de stat

de Adrian Stoica    |    09 Mar 2017   •   18:20
Fără bani de salarii, CNU ţinută în viaţă de un ajutor de stat
Sursa foto: DIANA OROS

Membrii sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, au pichetat ieri sediul Ministerului Energiei. Nemulţumirile principale sunt neplata restanţelor salariale în pofida promisiunilor reprezentanţilor ministerului şi incertitudinea privind continuarea funcţionării Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

 


"Deşi CNU face parte din strategia privind independenţa energetică a României, iar legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane şi structuri să le ignore, conducând la situaţia actuală a companiei, care prejudiciază atât salariaţii, cât şi interesele economiei naţionale”, susţin reprezentanţii sindicaliştilor care au solicitat executivul  deblocarea de urgenţă a fondurilor pentru salarii şi pentru continuarea activităţii CNU.

 

Ministerul Energiei va prezenta până la finele lunii martie un plan de restructurare al companiei

 

Ministerul Energiei a acordat un ajutor de stat pentru salvarea CNU de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane lei să fie alocaţi în 2017. Dacă planul de restructurare nu va convinge Comisia Europeană, s-ar putea trece la lichidarea companiei.

Potrivit unui document adoptat de executiv în luna februarie,  acesta îşi  propune eficientizarea activităţii de exploatare, prelucrare şi rafinare a uraniului din cadrul CNU prin investiţii în deschiderea de perimetre miniere noi, dar şi în modernizarea uzinei de prelucrare a uraniului de la Feldioara.

 

CNU a pierdut la începutul anului trecut principalul său client, Nuclearelectrica, după ce acesta a decis să import din Canada pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu

×