x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FEBRUARIE / Numărul şomerilor depăşeşte estimările

FEBRUARIE / Numărul şomerilor depăşeşte estimările

de Elena Stan    |    06 Feb 2009   •   00:00
FEBRUARIE / Numărul şomerilor depăşeşte estimările

Numărul şomerilor de la noi din ţară va creşte luna aceasta cu circa 23.000 de oameni, depăşind estimările autorităţilor. Cele mai afectate zone sunt industria auto, extracţia petrolieră, construcţiile, industria mobilei şi confecţiile.



Situaţia pe piaţa muncii de la noi din ţară se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Deoarece doar în primele zile ale acestei luni au fost înregistrate cereri pentru disponibilizarea a 5.000 de salariaţi, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) estimează că numărul şomerilor va creşte cu circa 22.400 de persoane luna aceasta. Anunţul a fost făcut după centralizarea datelor făcute publice săptămâna trecută, când se preconiza că până la finele lunii mai numărul şomerilor să crească cu circa 58.000. Numai ieri, agenţia din Prahova a înregistrat cereri din partea a 21 de firme ce vor disponibiliza 3.500 de oameni în perioada următoare. De asemenea, circa 500 de gorjeni vor rămâne fără loc de muncă în martie şi aprilie. Astfel, luna viitoare societatea Hidroconstrucţia trimite acasă 360 de salariaţi, iar Uzina Mecanică Sadu, 60, urmând ca în aprilie, Rominex Mining Energy să disponibilizeze 40 de angajaţi. "În perioada februarie-mai, din datele pe care le avem până acum, vor fi circa 800 de şomeri. Criza economică îşi face simţită efectele din ce în ce mai aspru", a spus Anei Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Spre deosebire de alte judeţe, Constanţa stă mai bine la rata şomajului. Pentru următoarele două luni, au fost anunţate circa 330 de disponibilizări de la firme din construcţii, şantierele navale, domeniul distribuţiei de energie electrică şi cel petrolier. În plus, în Constanţa sunt disponibile peste 700 de locuri de muncă, în diferite domenii, de la directori, la muncitori necalificaţi. Din cei 11.574 de şomeri înregistraţi la agenţie mai mult de jumătate primesc indemnizaţie.

PETROLIŞTI

Compania Petrom, parte a grupului austriac OMV, care a anunţat săptămâna trecută că până la finele anului disponibilizează 3.000 de salariaţi, a trecut deja la fapte. Primele concedieri au fost făcute la schelele din Băicoi, judeţul Prahova, precum şi la schelele Poieni şi Videle din Teleorman. Numărul total al persoanelor disponibilizate de la cele trei schele este de circa 700 de angajaţi. "Măsura a fost luată, deoarece consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 21% în ultimul trimestru din 2008 faţă de perioada similară a anului anterior. Scăderea a fost generată în principal de sistarea parţială a activităţii marilor combinate chimice", potrivit OMV. Angajaţii disponibilizaţi beneficiază de salarii compensatorii în valoare de aproximativ 30.000 de lei, conform Planului Social. La schelele din Teleorman se aşteaptă disponibilizarea a încă 250 de salariaţi lunile viitoare.

ŞI DIRECTORUL STĂ ACASĂ
Aproximativ 700 din cei 1.200 de angajaţi ai societăţii Minprest SA Rovinari vor fi trimişi acasă prin rotaţie lunile viitoare. Măsura îl va afecta chiar şi pe directorul general al societăţii, Florin Şarapatin, care va fi nevoit să meargă 15 zile lucrătoare în concediu fără plată. Firma ce prestează servicii pentru exploatările miniere din Gorj are bani de luat pentru serviciile prestate, însă blocajul financiar existent în sectorul minier, în special la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, generează probleme suplimentare în asigurarea fondurilor necesare plăţii muncitorilor. Astfel, unii muncitori vor rămâne acasă câte zece zile lucrătoare în februarie şi cinci în martie, în timp ce alţii vor avea concediu neplătit câte şapte zile în fiecare din cele două luni.

Material realizat cu ajutorul corespondenţilor Laura Calciu şi Gabriela Mladin.

Mai puţini pădurari

Cel puţin 1.000 de salariaţi ai Romsilva îşi vor pierde locul de muncă în 2009 pe fondul retrocedărilor forestiere şi reorganizării unor activităţi interne, a declarat Florian Munteanu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP). Măsurile de restructurare a personalului RNP fac parte dintr-un proiect mai amplu de disponibilizări conform căruia, în perioada 2006-2010, Romsilva ar trebui să concedieze 4.240 de oameni. Până acum au fost date afară 2.423 de persoane, urmând ca în 2009-2010 să fie disponibilizaţi încă 1817 de angajaţi. RNP şi-a propus pentru 2009 creşterea profitului brut cu circa 70% faţă de anul trecut şi menţinerea cifrei de afaceri de peste 1 miliard de lei. (D.G.)

×
Subiecte în articol: economic circa