x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermele mici nu pot lua bani UE

Fermele mici nu pot lua bani UE

de Daniela Ivan    |    18 Iul 2007   •   00:00
Fermele mici nu pot lua bani UE
Sursa foto: TORSTEN SILZ/

Mai mult de 70% dintre agricultori nu vor primi subvenţia de la Uniunea Europeană, pentru că deţin suprafeţe mai mici de un hectar. Banii vor ajunge numai la 1,5 milioane de fermieri, care respectă regulile UE.

Mai mult de 70% dintre agricultori nu vor primi subvenţia de la Uniunea Europeană, pentru că deţin suprafeţe mai mici de un hectar. Banii vor ajunge numai la 1,5 milioane de fermieri, care respectă regulile UE.


Trei milioane de proprietăţi agricole nu vor putea beneficia de subvenţiile venite de la Uniunea Europeană, pentru că sunt mai mici de un hectar. In aceste condiţii, subvenţiile UE din anul 2007, in valoare totală de 440 milioane euro, vor fi impărţite numai intre cei 1,5 milioane de agricultori care au in proprietate sau arendă peste un hectar de teren. Numai aceştia vor beneficia de fonduri UE, care le vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fiecărei ferme.

"Conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, majoritatea agricultorilor romăni nu pot primi subvenţia UE fie pentru că terenurile aflate in proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru că aceştia nu beneficiază de informaţiile şi mijloacele necesare accesării fondurilor", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover, companie care are activităţi de producţie şi servicii agricole pe piaţa romănească.


SOLUŢIE. Constituirea in asociaţii agricole poate reprezenta o soluţie atăt pentru absorbţia mai rapidă a fondurilor europene, căt şi pentru modernizarea fermelor romăneşti, astfel incăt acestea să atingă un nivel european de dezvoltare. Tendinţa ţărilor membre UE este de a reduce numărul de ferme de dimensiuni mici şi de a creşte productivitatea exploataţiilor agricole, in care un număr mai mic de fermieri cultivă suprafeţe mai mari, precizează specialiştii de la Agricover. Pe lăngă plata pe suprafaţă, din 2007 o fermă mare poate primi pănă la 300.000 euro pe an, in vreme ce pentru o fermă mică se acordă maximum 1.000 de euro anual. Fermierii romăni au depus 1,24 milioane de cereri de obţinere a subvenţiei UE, pentru o suprafaţă de peste 9,6 milioane de hectare, cu 12% mai mare decăt cea negociată cu UE, de 8,6 milioane de hectare, pănă la termenul limită, 25 iunie.

Irigaţii nesubvenţionate


Agricultorii pot cere direct irigarea terenurilor, nu prin organizaţii, insă in această situaţie nu vor fi subvenţionaţi. Administraţia Imbunătăţiri Funciare (AIF)propune ca instalaţiile de irigat pentru suprafeţe cuprinse intre 700 - 750.000 hectare să fie puse in funcţiune. In acest fel, agricultorii pot să le utilizeze cerănd direct udarea terenurilor, nu prin asociaţii, fără să fie insă subvenţionaţi. Tarifele pentru 2007 sunt cuprinse intre 10 lei şi 1.100 lei pentru livrarea a 1.000 de metri cubi de apă, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul ANIF. Sumele variază in funcţie de factori precum inălţimea de pompare a apei şi distanţa faţă de staţia de bază. In acest fel, costul pentru udarea unor suprafeţele mici vor fi mult mai scumpe decăt cele pentru terenurile mari.

×
Subiecte în articol: economic milioane