x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii îi aşteaptă la muncă pe asistaţii social

Fermierii îi aşteaptă la muncă pe asistaţii social

de Adrian Stoica    |    18 Mar 2020   •   10:50
Fermierii îi aşteaptă la muncă pe asistaţii social

Federația Națională PRO AGRO, organizație reprezentativă a producătorilor agricoli la nivel național, solicită guvernului suspendarea ajutoarelor sociale pentru populația aptă de muncă, astfel încât acestea  să înlocuiască persoanele care sunt sau vor fi carantinate în perioada următoare. Solicitarea face parte dintr-un set de măsuri, în 10 puncte, pe care federaţia le consideră necesare în contextul pandemiei de coronavirus. Până la anunţarea eventualelor forme de sprijin pentru sectorul agricol, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunţat că îşi restrânge activitatea, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a cerut firmelor care fac transporturi de animale vii să elaboreze planuri de urgenţă.

 

Preşedintele PRO AGRO, Ionel Arion, spune că eliminarea  ajutoarelor sociale pentru populația aptă de muncă este absolut necesară, pentru că sectorul agricol se confruntă cu un mare deficit de forţă de muncă, iar contaminarea sau carantinarea angajaţilor va adânci acest deficit. “Nu vom avea cu cine înlocui personalul care va fi indisponibil din cauze medicale. Prin bunăvoinţa primarilor, multe persoane primesc ajutoare sociale, deşi sunt apte de muncă. Dacă vrei să-i angajezi, mulţi pun condiţia să lucreze la negru pentru a nu pierde ajutorul social”, spune preşedintele PRO AGRO.

Ce aşteaptă marii agricultori

Principala solicitare avansată vizează acordarea de credite subvenţionate fermierilor pentru a-i ajuta să scape de creditul furnizor, unde dobânda ajunge și la 20% pe 6 luni. Subvenționarea polițelor de asigurare încheiate de fermieri, reducerea impozitării forței de muncă în agricultură pentru atragerea de noi angajați, eliminarea taxelor şi accizelor pentru energie şi combustibil timp de 12 luni pentru fermierii fiscalizati și unitățile de procesare sunt alte câteva dintre cererile care se află acum pe masa ministrului Agriculturii.

Plata subvenţiilor ar putea fi o problemă

În condiţiile în care APIA şi-a redus activitatea, iar inspectorii nu mai fac controale în teren, PRO AGRO cere simplificarea procedurii de depunere a declarației unice pe suprafață, în baza căreia se vor plăti subvenţiile din 15 octombrie. Preşedintele PRO AGRO spune însă că există riscul ca în noile condiţii APIA să nu proceseze toate declaraţiile, iar în acest caz vor fi probleme cu plata subvenţiilor. Aceste declaraţii se depun anual, în intervalul 1 martie-15 mai, dar acum nu le mai preia nimeni.

 

În situația în care această criză sanitară se va prelungi și se va suprapune peste criza climaterică, fermierii din vegetal și zootehnie au nevoie de sprijin. Deja seceta s-a instalat în Bărăgan, iar culturile de grâu şi orz se usucă. Cel puţin cultura de orz este aproape pierdută.

Ionel Arion, preşedintele PRO AGRO

APIA  îşi reduce activitatea

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a suspendat controlul în teren pentru plata subvențiilor, iar  fermierii nu vor mai putea intra în sediile centrelor județene și locale APIA. Activitatea de relații cu publicul la APIA se va desfășura în perioada următoare online, prin intermediul adreselor de e-mail, telefonic sau prin servicii de poștă/curierat, iar datele de contact se regăsesc pe site-ul www.apia.org.ro. De asemenea, Agenția a suspendat şi activitatea de primire a cererilor unice de plată pentru perioada 16.03.2020 - 06.04.2020

 

APIA a decis să suspende activitatea de primire a cererilor unice de plată pentru perioada 16.03.2020 – 06.04.2020.

ANSVSA cere echipamente de protecţie pentru şoferi

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat şi ea o serie de măsuri ce trebuie luate de către firmele care fac transporturi de animale vii, în condiţiile în care ele nu vor fi oprite. Astfel, în incinta fermelor, abatoarelor sau a altor locații şoferii vor coborî din cabine doar cu echipament de protecție de unică folosință (mască și mănuși). De asemenea, este obligatoriu să păstreze distanța față de personalul fermelor şi abatoarelor. Firmele vor trebui să elaboreze un plan de urgență care să conțină informații despre cum trebuie acţionat în următoarele situații: avarierea mijlocului de transport, accident în trafic, închiderea drumului sau condiții meteo nefavorabile, modificarea rutei, animalele trebuie transferate în alte mijloace de transport, unul sau mai multe animale se îmbolnăvesc, rănesc sau trebuie eutanasiate, dacă se confirmă boli cu declarare obligatorie în zona tranzitată. Toate planurile de urgenţă vor trebui transmise Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe raza căreia firma este înregistrată/autorizată.

 

×