x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii vor să bage pesta porcină în CSAT

Fermierii vor să bage pesta porcină în CSAT

de Cristian Anton    |    23 Aug 2018   •   15:05
Fermierii vor să bage pesta porcină în CSAT
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Federaţia Naţională Pro Agro solicită Guvernului României declanşarea stării de urgenţă iniţierea procedurii legale de a se discuta în Consiliul Suprem de Apărare ai Ţării (CSAT) despre pesta porcină africană (PPA), care distruge industria creşterii porcului din România, cu implicaţii majore asupra economiei naţionale. De asemenea, Pro Agro cere trecerea de urgenţă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în subordinea directă a Ministerului Agriculturii.

„Se impune declararea stării de urgenţă în zonele afectate, de către Preşedintele României, la solicitarea Guvernului României. Este inadmisibil ca investiţiile efectuate în sectorul de creştere şi îngrăşare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situaţie de criză”, susţin reprezentaţii Pro Agro.

Pro Agro semnalează comunicarea defectuoasă între Central Local de Combatere a Bolilor (CLCB) şi Unităţile Locale de Decizii (ULD), care face ca propagarea extinderii virusului să fie una nemaiîntâlnită în UE. 
Federaţia consideră că transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei către structurile judeţene a permis ca România să devină vulnerabilă la PPA, motiv pentru care se cere trecerea de urgenţă a ANSVSA în subordinea directă a MADR, pentru coordonarea activităţii autorităţii precum şi iniţierea procedurii legale de a se discuta aceasta problema majoră în CSAT. 

Focare de PPA în 10 judeţe

Pro Agro consideră inadmisibil faptul că ANSVSA, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Apelor, nu au luat măsurile necesare pentru uciderea mistreţilor precum şi inventarierea exactă a porcilor din cadrul gospodăriilor individuale, deşi se ştia de 16 luni de riscul pestei porcine. Numărul focarelor de pestă porcină africană la porci domestici şi mistreţi a ajuns la 725 în 156 de localităţi din 10 judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Ilfov şi Călăraşi). Numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei. 

 

×
Subiecte în articol: fermieri pesta porcina