x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fierb capitalurile petrolului

Fierb capitalurile petrolului

02 Dec 2004   •   00:00

BUSINESS
Rompetrol vrea sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative.

Capitalurile mari fierb la foc mocnit

Pe frontul marilor miscari de active din interiorul corporatiilor petroliere din Romania, Rompetrol cauta sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative. Transferul de benzinarii recent anuntat de grup este dublat de unul de capitaluri.
ADRIAN N. IONESCU

Click pentru a mari imaginea
INIMILE ORGANIZATIILOR. Rafinariile constituie, oriunde in lume, punctele nodale ale marilor grupuri petroliere
Inainte ca OMV sa-si puna in aplicare strategia de a renunta la jumatate din benzinariile controlate prin Petrom, iar Lukoil si MOL sa apuce sa-si continue dezvoltarea retelelor, la grupul Rompetrol are loc o miscare care tinteste cresterea eficientei manageriale, respectiv scaderea costurilor dezvoltarii. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC, care controleaza rafinaria Petromidia) va prelua benzinariile detinute de Rompetrol Downstream, pentru suma de 112,6 milioane dolari.

PETROLUL. Rompetrol Downstream detine 79 benzinarii si controleaza prin franciza sau diverse formule alte peste 120 statii. Estimarile specialistilor plaseaza Rompetrol pe pozitia 2-3, cu circa 20% din piata romaneasca a carburantilor, la lupta cu Lukoil si dupa cele 43-45 procente ale Petrom. Potrivit lui Dinu Patriciu, liderul Grupului Rompetrol, rafinaria Petromidia ar avea nevoie de 500-600 statii proprii in Romania. Pentru ca, teoretic, intreaga productie a Petromidia sa treaca numai prin benzinariile proprii, grupul ar trebui sa aiba o retea de peste 1.200 statii. Vanzarile catre terti se fac prin cinci depozite, la Arad, Brasov, Simleul Silvaniei, Turnu-Severin si Vatra Dornei, alte doua fiind in constructie la Bucuresti si Craiova.

MAJORARE. Anterior, actionarii Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au decis majorarea capitalului social cu pana la 150 milioane de dolari, "fondurile urmand sa fie utilizate in dezvoltarea retelei proprii de benzinarii". In contravaloarea intereselor legate de benzinarii, RRC va emite bilete de ordin catre actionarii Rompetrol Downstream, care vor fi achitate prin "finantare sau conversie in capital social", potrivit comunicatului RRC.

Altfel spus, plata se va face cu bani si cu actiuni, deci Rompetrol Rafinare Constanta este interesata ca actiunile sale sa se scumpeasca la Bursa, pentru ca o parte cat mai mare din datorie sa poata fi convertita in cat mai putine actiuni. Diferenta dintre tinta de majorare de capital si valoarea tranzactiei cu benzinarii, de 37,4 milioane dolari, ar putea proveni din vanzarea de noi actiuni contra cash. Daca actionarii RRC din afara Grupului vor dori sa-si exercite dreptul de preemtiune, cu atat mai bine: mai multi bani noi vor intra in conturile companiei. Nu intamplator, data de inregistrare a actionarilor RRC asupra carora se vor rasfrange efectele tranzactiei este 12 decembrie. Mai este timp berechet pentru cresterea cererii la Bursa, deci si a pretului unei actiuni cu simbolul RRC.

NEVOIA DE FINANTARE. Pentru ca randamentul capacitatilor actuale de procesare sa fie rentabil, in urmatorii cinci ani sunt necesare investitii de 800 milioane dolari, la care, potrivit specialistilor de la Rompetrol, ar trebui adaugate 600 milioane pentru distributie. Aceste estimari ar putea fi mult inferioare realitatii mai curand de cinci ani. Informatiile de piata au estimat deja achizitia de catre MOL a celor 59 benzinarii ale Shell, la aproape 70 milioane de dolari, iar OMV va plati pentru majorarea de capital a Petrom 830 milioane euro, care vor merge si in dezvoltare, nu numai in acoperirea costurilor restructurarii.

StRUCTURA. Grupul Rompetrol este nevoit sa minimizeze drastic costurile dezvoltarii eficiente inclusiv prin restructurarea structurii sale. Standard & Poor’s a clasificat The Rompetrol Group N.V. cu ratingul "B - " pentru datoria pe termen lung, ceea ce nu este deloc putin pentru o corporatie romaneasca, dar este inca mai putin decat ar fi necesar, datorita "politicii financiare agresive". La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile RRC, desi au crescut constant, se tranzactioneaza sub valoarea nominala, specialistii de la Prime Transaction relevand la "puncte slabe, situatia nefavorabila a echilibrului financiar", dar, la oportunitati favorabile, "tendinta crescatoare a preturilor produselor petroliere pe piata interna si externa".

In fapt, fierberea capitalurilor de pe piata romaneasca si atractivitatea acesteia sunt justificate tocmai de aceasta tendinta inevitabila a scumpirilor.

RETETA CORPORATISTA
Profiturile corporatiilor petroliere provin mai ales din volumele mari de activitate. Conteaza fiecare cent net castigat prin management eficient, mai ales cand, asa cum se intampla la Rompetrol, nu se poate profita de venituri din cresterea preturilor titeiului, ci dimpotriva. Reteta declarata a Rompetrol este: "produse scumpe din titei ieftin". Miscarea de active dintre cele doua companii ale grupului pare sa fie doar traducerea retetei amintite in termeni de organizare corporatista. In fond, termenul "downstream" desemneaza entitatile unui grup petrolier care proceseaza si vand produsele obtinute din titeiul venit de la entitatile "upstream".

PROFILUL GRUPULUI
Rompetrol Group NV controleaza 52% din Rompetrol Downstream, 47% fiind in proprietatea Rompetrol SA (listata la Bursa Rasdaq, dar putin atractiva). Grupul Rompetrol este controlat la randul sau de The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda si mai cuprinde Rompetrol Petrochemicals SRL, Romoil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Well Services (listata la BVB, dar mica), Rominserv, Ecomaster-Servicii Ecologice, Palplast, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.
×
Subiecte în articol: economic milioane rompetrol