x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reorientare profesională în familia Blaga - Rudeanu

Reorientare profesională în familia Blaga - Rudeanu

de Cristian Anton    |    31 Mar 2017   •   08:56
Reorientare profesională în familia Blaga - Rudeanu

Agathe Rudeanu, fiica fostului ministru şi lider PNL Vasile Blaga, a mai prins un contract cu statul. Medical Emergency Division SRL Deva, firma în care aceasta este asociată cu soţul ei, Ioan Andrei Rudeanu, va transporta pacienţii Spitalului Judeţean Baia Mare în schimbul a peste 1,7 milioane de lei. Doi parteneri de afaceri, ambii foşti ofiţeri SRI, i-au acuzat pe soţii Rudeanu că ar fi trecut ilegal pe numele Medical Emergency Division SRL bunurile unei alte firme pe care au falimentat-o ulterior, ducând astfel şi la insolvenţa afacerii lor.

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a atribuit pe 16.03.2017 un contract privind servicii de transport sanitar a pacienţilor de la/la domiciliu pentru hemodializă şi dializă peritoneală, în valoare de 1.764.180 lei, fără TVA. Beneficiară este Medical Emergency Division SRL din Deva, iar durata înţelegerii parafate între cele două părţi este de 36 de luni. Firma este deţinută de soţii Agatha şi Ioan Andrei Rudeanu, ea fiind şi administrator, alături de Emil Stoica Mariş, doctor şi politician PSD din Deva. Medical Energency Division SRL a prestat servicii similare pentru spitalele judeţene de urgenţă din Vâlcea şi Deva şi Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N.C. Paulescu” din Bucureşti, în schimbul a circa 1,2 milioane lei. O nimica toată faţă de zecile de milioane de lei primite de la stat de firmele de pază ale ginerelui lui Vasile Blaga.

 

Creştere spectaculoasă a afacerilor

Despre Medical Emergency Division SRL, fostă Axis Emergency, doi parteneri de afaceri, Victor Mecu şi Alexandru Niculescu, foşti ofiţeri SRI, au spus că a preluat în condiţii suspecte bunurile Axis Corporate Security SRL, chiar înainte de intrarea acesteia în insolvenţă. În aceste condiţii, Team TG Guard SRL, firma celor doi, a intrat la rândul său în insolvenţă, pentru că nu a mai putut recupera o datorie de aproape 1,4 milioane de lei de la societatea controlată de soţii Rudeanu. Medical Emergency Division SRL este singura autorizată din judeţul Hunedoara pentru asistenţă medicală privată şi transport de pacienţi, cu puncte de lucru în Arad, Vâlcea şi Bucureşti. Firma condusă de fiica lui Vasile Blaga a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 7.522.679 lei (aproape dublă faţă de 2014 şi de şase ori mai mare decât în 2013) şi un profit net de 1.059.407 lei, cu 88 de angajaţi.

 

Insolvenţă şi evaziune

Dacă business-ul cu servicii medicale merge strună, firma de pază a ginerelui lui Blaga i-a adus numai probleme. Axis Corporate Security a intrat în insolvenţă în iulie 2015, la scurt timp după ce Ioan Andrei Rudeanu a fost arestat pentru o evaziune de aproape 650.000 de euro. Societatea avea datorii de 5,1 milioane de lei către 40 de creditori, cei mai mulţi bani având de recuperat ANAF, respectiv 4,4 milioane lei. Ulterior, Fiscul a calculat prejudiciile produse de Axis Corporate Security la peste 25,3 milioane lei şi s-a constituit parte civilă pentru această sumă în procesul penal al ginerelui lui Vasile Blaga.

 

Stomatolog de profesie, ginerele lui Blaga a reuşit, în perioada anilor 2010 şi 2011, când România se afla într-o profundă criză economică, să crească de peste 300 de ori cifra de afaceri a firmei sale de pază. Astfel, dacă în 2009, anul înfiinţării, Axis Corporate Security derula afaceri de doar 27.000 lei, în 2011 raporta déjà o cifră de afaceri de peste 9,3 milioane lei

Firma lui Rudeanu a primit contracte de zeci de milioane de lei de la stat, inclusiv în perioada în care socrul său se afla la guvernare, ca ministru de Interne. Cele mai importante contracte au fost primite de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Primăria Hunedoara, DGFP Hunedoara etc.

 

Îşi plăteşte Rudeanu datoriile la stat?

Ioan Andrei Rudeanu este judecat la Tribunalul Bucureşti pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu adus statului de 646.139 euro prin intermediul Axis Corporate Security. Următorul termen al procesului este pe 21.04.2017, după ce la cel precedent, pe 10 martie, instanţa a decis să “amâne cauza pentru a da posibilitatea inculpatului Rudeanu Ioan Andrei să facă dovada achitării integrale a prejudiciului”. Cu alte cuvinte, ginerele lui Blaga ar fi plătit déjà prejudiciul de aproape 650.000 de euro.

 

Ioan Andrei Rudeanu este căsători cu Agathe, fiica lui Vasile Blaga, din 2008. După ce presa a descoperit că ginerele fostului lider PDL, apoi PNL, primeşte contracte din bani publici, Blaga a spus că Rudeanu nu mai are ce căuta în casa lui 

×
Subiecte în articol: vasile blaga