x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Financial Times: România îşi asumă austeritatea pentru a-i împăca pe "casierii" de la FMI şi UE

Financial Times: România îşi asumă austeritatea pentru a-i împăca pe "casierii" de la FMI şi UE

de Veronica Micu    |    16 Dec 2011   •   09:37
Financial Times: România îşi asumă austeritatea pentru a-i împăca pe "casierii" de la FMI şi UE

Ieri, Romania s-a alaturat unui grup tot mai mare de tari, atunci cand Parlamentul a adoptat un buget drastic care vizeaza sa reduca cu mai mult de jumatate deficitul bugetar, de la 4,4% din PIB in 2011, la 1,9% in 2012. Insa aceste cifre depind de o rata de crestere de peste 2% anul viitor, un scenariu destul de optimist pentru o economie care are stranse legaturi cu zona euro aflata in dificultate, scrie Financial Times pe blogul beyondbrics.

Romania isi asuma austeritatea, in parte pentru a-i impaca pe "casierii" de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana de la care a primit o linie de credit de precautie de 3,5 miliarde de euro.

Romania este a doua economie cea mai saraca din Europa, iar austeritate nu-i este deloc straina, avand in vedere ca a primit deja 20 de miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara derulat cu FMI si alte institutii internationale.

Deficitul a scazut la sub 5% din PIB, de la aproape 14% cu trei ani in urma, cand Lehman Brothers s-a prabusit. Cu toate acestea, oficialii au declarat ca posibilitatea extinderii deficitului pana la un plafon de 2,5% din PIB ramane deschisa in cazul in care conditiile economice se agraveaza. Ultima runda de economii va fi posibila prin taierea salariilor bugetarilor, reducerea locurilor de munca, inghetarea pensiilor, vanzarea unor companii de stat si redresarea altora.

Potrivit Bloomberg, Romania intentioneaza sa reduca numarul de locuri de munca din sectorul public la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului viitor, de la 1,4 milioane in 2010. Guvernul a eliminat deja 180.000 de locuri de munca, potrivit presedintelui roman Traian Basescu.

Economia Romaniei este de asteptat sa creasca cu aproape 1,8% in 2011, iar bugetul a prognozat o crestere economica de 2,1% pentru 2012. Asta inseamna mai putin decat prognoza anterioara de 3,5%, dar s-ar putea dovedi inca prea ambitioasa, a declarat Neil Shearing de la Capital Economics - care estimeaza o "contractie mica, de circa 0,5%, calculata pe baza unei recesiuni profunde in zona euro".

"Continuarea austeritatii nu va face decat sa sporeasca turbulentele" cu care se confrunta economia romana, spune Shearing, iar daca situatia din zona euro se va agrava, "economia Romaniei nu va fi in pozitia de a realiza crestere".

Economia Romaniei sufera de pe urma apropierii de zona euro. Tara trimite jumatate din exporturile sale (care constituie 30% din PIB) in zona euro, conform cifrelor furnizate de Capital, iar bancile sale sunt, de asemenea, masiv indatorate bancilor-mama grecesti si austriece. Potrivit Fitch Ratings, bancile grecesti detin 15,8% din activele sistemului bancar din Romania in timp ce bancile-mama austriece detin 31,5%.

Parlamentul Romaniei a adoptat, ieri, proiectul bugetului de stat pe anul 2012. Actul normativ a fost votat cu 239 de voturi favorabile, 168 impotriva si nicio abtinere. La vot au participat si reprezentantii Opozitiei, care au boicotat sedinta plenului.

Dezbaterile la legea bugetului de stat au inceput luni, iar articolele si anexele acestui proiect au fost adoptate fara acceptarea amendamentelor depuse de Opozitie.

×