x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Financial Times: Tratatul de disciplină fiscală ar putea muri...speranţă

Financial Times: Tratatul de disciplină fiscală ar putea muri...speranţă

de Agerpres    |    15 Mar 2012   •   11:04
Financial Times: Tratatul de disciplină fiscală ar putea muri...speranţă

Dupa o explozie initiala de entuziasm din partea liderilor europeni ca un tratat de disciplina fiscala recent semnat ar fi primul pas spre o uniune economica din zona euro, pactul a fost lovit de curenti politici contrari, suscitand temeri ca sprijinul este slab, iar ratificarea ar putea esua in mai multe tari, releva Financial Times in editia de miercuri.
Complicatia cea mai recenta a survenit miercuri, in Olanda, unde ambii candidati la conducerea Partidului Laburist proeuropean au declarat ca vor vota impotriva tratatului, daca Guvernul capituleaza in fata tintei de deficit stabilita de Bruxelles, de 3% din productia economica in 2012, care va necesita noi reduceri.

Partidul Laburist reprezinta votul decisiv in Parlamentul olandez privind probleme din zona euro, in contextul in care Guvernul minoritar al premierului Mark Rutte se bazeaza pe sprijinul sau pentru a ratifica tratatul pe care Rutte si omologul sau german, Angela Merkel, l-au sprijinit.

Potentiala respingere din partea Olandei vine dupa decizia Irlandei de a supune tratatul unui referendum incert, dupa dificultatea cu care se confrunta Germania in a obtine majoritatea de doua treimi ceruta pentru ratificarea tratatului, in Bundestag, si dupa ce candidatul socialist la prezidentialele din Franta, Francois Hollande, a insistat ca va impune o rescriere a lui daca va fi ales in luna mai.

'Cred ca exista sanse sa fie aprobat, dar nu as subestima dificultatile', a declarat Shahin Vallee, visiting fellow la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles, care a scris un raport in care sugereaza ca tratatul ar putea sa nu fie niciodata ratificat. 'Sunt surprins de cat de aprinse au fost dezbaterile', a subliniat el.

Oficialii UE insista asupra faptului ca respingerea dintr-o tara nu ar fi semnificativa, deoarece tratatul poate intra in vigoare chiar daca este ratificat doar de 12 tari membre. Dar analistii remarca faptul ca o respingere, in special de catre mai multi membri, ar putea submina eforturile europene de a intari increderea in moneda unica.
'Nu este nevoie de toate cele 17 tari, dar fiecare tara pierduta trimite un semnal', a declarat Janis Emmanouilidis, senior analist la European Policy Center. Analistii au declarat ca o mare parte din razgandire a fost declansata de decizia irlandeza de luna trecuta, care a determinat lideri politici din alte tari sa reconsidere parafarea tratatului.
Cel mai recent sondaj de opinie irlandez, publicat saptamana trecuta de Sunday Business Post, a aratat ca 44% dintre irlandezi sprijina tratatul, in timp ce 29% se opun, iar restul sunt indecisi. Analistii spun ca starea de spirit s-ar putea intoarce impotriva tratatului dupa ce comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a mustrat Dublinul, marti, pentru incercarea de a amana plata a 3,1 miliarde de euro datorate, la sfarsitul lunii, la un imprumut de salvare pentru bancile irlandeze - o intarziere legat de care mai multi oficiali guvernamentali cred ca este cheia pentru a obtine sprijinul public.

Shane Ross, un membru independent al Parlamentului, l-a acuzat miercuri pe Rehn ca este ''arogant'', iar pe premierul irlandez Enda Kenny ca este 'cel mai supus lider din Europa''.



×