x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele au mai împrumutat 2,5 miliarde de lei

Finanţele au mai împrumutat 2,5 miliarde de lei

17 Ian 2011   •   17:10

De la începutul anului suma împrumutată a ajuns la 5,42 miliarde de lei, cu mult peste necesarul de 4,8 miliarde de lei.

Ministerul de Finanţe a împrumutat azi de pe piaţa bancară 2,5 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an. Suma este cu mult peste valoarea programată, de un miliard de lei, în condiţiile în care randamentul mediu a scăzut la 6,69% pe an.

De la începutul acestui an, Trezoreria a mai organizat două licitaţii pentru certificate de un an, în care a vândut exact suma programată, la randamente medii de sub 7%. La licitaţia precedentă, care a avut loc pe data de 10 ianuarie, Trezoreria a vândut certificate la un an în valoare de 800 milioane de lei, la un randament de 6,81% pe an.

Pentru luna ianuarie, Finanţele au programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare de 4,8 miliarde lei, însă după primele patru licitaţii Trezoreria a depăşit deja acest plafon, întrucât valoarea atrasă este de 5,42 miliarde de lei.

Finanţele vor să împrumute în primul trimestru al acestui an între 13 şi 15 miliarde lei de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat. Statul are de finanţat în 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei) şi va refinanţa titluri scadente în valoare de 34,4 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: împrumuturi