x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanțele au promis, dar n-au dat în scris

Finanțele au promis, dar n-au dat în scris

de Dan Straut    |    25 Iun 2020   •   11:10
Finanțele au promis, dar n-au dat în scris
Sursa foto: mactrunk/Getty Images/iStockphoto

Ministerul Finanțelor a promis, recent, o serie de facilități și amânări de termene fiscale începând cu data de 25 iunie, însă aceste măsuri nu apar și în Monitorul Oficial, astfel că nu se pot îndeplini. Printre promisiunile anunțate, dar deocamdată inaplicabile se numără prelungirea perioadei de plată la mai multe taxe fără penalități și neînceperea de popriri și executări silite până la data de 25 octombrie.

 

Inițial, termenele respective fuseseră stabilite, ca în fiecare an, la datele de 25 martie sau, după caz, 25 aprilie. Apoi, pe fondul instituirii stării de urgență din 16 martie, aceste termene au fost amânate succesiv, prin ordonanțe de urgență, ultima amânare oficială fiind pentru data de 25 iunie. Dar și termenul 25 iunie urma să fie prorogat, pentru 25 octombrie, măsură care a fost anunțată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor încă de săptămâna trecută. Ei bine, până ieri la ora închiderii ediției noastre această prorogare nu a fost publicată în Monitorul Oficial, lucru care i-a pus pe jar, deopotrivă, și pe antreprenorii vizați, și pe contabili.

Dintre măsurile anunțate, cele mai importante sunt:
- suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare (nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănești și a veniturilor urmăribile);
- suspendarea acțiunilor de control fiscal, a inspecțiilor fiscale și a acțiunilor antifraudă;
- prelungirea perioadei până la care nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020.

 

„Câteva zile, mergem pe încredere”

 

Cu anunțul Finanțelor în față, dar fără intrarea în vigoare (publicarea în Monitorul Oficial) a respectivelor măsuri, oamenii de afaceri sunt puși în situația să plătească taxele acum, pentru că există riscul penalităților, sau să aștepte pentru că totuși s-a adoptat acel act normativ. Consultantul fiscal Emilian Duca recomandă așteptarea („să mergem pe încredere”), dar numai câteva zile - perioadă pentru care, oricum, eventualele penalități ar fi nesemnificative.

 

Amnistia fiscală și rambursarea cu celeritate a TVA au fost anunțate de Ministerul Finanțelor ca „măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri”.

 

 

×