x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele dau bani pentru subvenţiile agricole

Finanţele dau bani pentru subvenţiile agricole

de Irina Crudu    |    14 Mai 2010   •   00:00
Finanţele dau bani pentru subvenţiile agricole
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Ministerul Finanţelor va debloca toate plăţile restante din anul 2009 pentru agricultori, a declarat ministrul Sebastian Vlădescu în urma unei întâlniri cu sindicatele din agricultură şi cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.



Ministerul Finanţelor va rezolva în decurs de două zile plăţile pe cap de animal restante pe anul 2009. Potrivit lui Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar, restanţele de anul trecut se ridică la circa 400 de milioane de lei. "Am asistat şi azi la momente de derută în rândul funcţionarilor Ministerului Agriculturii, care spuseseră că au făcut demersuri pentru plăţi, dar nu făcuseră nici un demers, spre exemplu, la plăţile pe cap de animal.

Nu făcuseră formalităţile necesare către MFP să realizeze aceste plăţi. De ce n-au făcut-o până azi, aceasta e întrebarea noastră, pentru că toate declaraţiile ministrului şi secretarilor de stat erau că noi plătim, mai plătim azi, mai plătim mâine, deja suntem în faza să le finalizăm. Azi a ieşit la iveală lipsa de profesionalism a celor din Ministerul Agriculturii, care nu-şi fac datoria. Pentru aceasta, toţi producătorii şi fermierii din România au pierderi financiare foarte mari, plătim cu locuri de muncă şi salarii mai mici", a declarat Niculae.

Printre revendicările agricultorilor se numără promovarea măsurilor pentru acordarea de ajutoare de stat pentru toţi agricultorii fără discriminare, promovarea legislaţiei care să ducă la diminuarea ponderii "pieţei negre" a produselor agroalimentare, o dată cu apariţia unei legislaţii care să reglementeze func-ţionarea pieţei produselor agricole şi punerea în practică a hotărârii Guvernului privind reducerea accizei la motorina folosită în agricultură.

Circa 3.000 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe "Agrostar" au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, blocând zona cu zeci de utilaje agricole. Sindicatele au cerut şi un sistem de garantare a implementării fondurilor europene. "Ei doresc un grant european, ceea ce e imposibil", a spus Vlădescu.

Totodată, el a afirmat că s-a discutat şi despre ce e de făcut în zona irigaţiilor. Ştefan Niculae a explicat că Ministerul Agriculturii a făcut demersuri ca furnizorii de energie, care le-au blocat accesul la energie proprietarilor de sisteme de irigaţii, să-i racordeze din nou, prin garantarea ministerului că sunt buni platnici.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a cerut demisia într-o întâlnire pe care au avut-o anterior cu sindicatele din agricultură, pe motiv că a blocat fondurile către fermieri. Rădulescu nu are de gând să îşi dea însă demisia, deoarece susţine că: "Plafonul de subvenţii pe trimestrul al doilea s-a terminat deja şi am cerut majorarea acestuia din diminuarea plafoanelor pe trimestrele trei şi patru".

×