x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele discută reducerea TVA

Finanţele discută reducerea TVA

de Daniela Ivan    |    25 Iul 2007   •   00:00
Finanţele discută reducerea TVA
Sursa foto: INA FASSBENDER/

Minsiterul Finanţelor nu exclude reducerea TVA la păine pentru a impiedica majorarea preţurilor, dar precizează că va lua această decizie doar după o analiză temeinică a efectelor.

Păine - taxa ar putea fi scăzută la 5%

Minsiterul Finanţelor nu exclude reducerea TVA la păine pentru a impiedica majorarea preţurilor, dar precizează că va lua această decizie doar după o analiză temeinică a efectelor.

Reducerea TVA la păine ar putea avea loc, dar numai după o analiză atentă a efectelor pe care le va avea asupra incasărilor bugetare. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a apreciat că scăderea TVA de la 19% la 5% va fi luată in discuţie, dar numai după o analiză economică atentă a efectelor, după ce va fi evaluat impactul in privinţa reducerii evaziunii fiscale şi a capacităţii sistemului de a o administra. "Dacă aş spune că este imposibil, este un cuvănt prea greu. Orice este posibil in Romănia", a completat ministrul.

SOLICITARE. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat duminică pentru Mediafax că ar putea propune Guvernului reducerea TVA la păine, pentru a stăpăni creşterea preţurilor. Măsura i-a fost solicitată de fermieri şi patronatele de profil care consideră că fără reducerea TVA preţul la păine va creşte. Canicula a părjolit recolta de grău care a ajuns la jumătate din cantitatea realizată anul trecut. Ministrul agriculturii a mai spus că evaziunea fiscală cu TVA este foarte mare, grăul se vinde direct de lăngă combină pentru a se evita plata TVA. In aceste condiţii, măsura de reducere a TVA ar putea conduce la fiscalizarea afacerilor cu grău.

Â

PROIECT. Partidul Conservator a propus de multă vreme reducerea TVA la alimentele de bază, insă măsura a fost respinsă de senatorii liberali şi democraţi. Conservatorii au arătat că reducerea TVA duce la scăderea evaziunii fiscale, intrarea in legalitate a firmelor care lucrează la negru şi, implicit, la creşterea incasărilor la bugetul de stat. Totodată preţul la alimente ar fi coborăt cu 9%-10%. La data respectivă propunerea nu a fost acceptată, insă PC a votat bugetul după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a promis liderului formaţiunii, Dan Voiculescu, că vor fi căutate soluţii pentru reducerea TVA-ului la alimentele de bază şi neimpozitarea profitului reinvestit din iunie 2007 sau din 2008.

×
Subiecte în articol: economic reducerea