x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele emit eurobonduri

Finanţele emit eurobonduri

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2010   •   20:36

Ministerul Finanţelor Publice  a împrumutat ieri 1,776 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni, mai mult decât dublul valorii programate, la un randament de 6,71% pe an, sub cel din licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, de 6,88% pe an. Licitaţia a avut o valoare programată de 800 de milioane de lei.

Trezoreria statului şi-a propus să atragă în luna decembrie 4,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, iar de la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor a împrumutat 38,138 miliarde lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat. Din 2011, Finanţele vor să iasă şi pe piaţa de capital externă. România va vinde eurobonduri în primul trimestru al anului următor, parte a programului de finanţare externă pe termen mediu în valoare de şapte miliarde de euro, a declara  secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi,  într-un interviu pentru Bloomberg.

Ministerul Finanţelor a selectat în august Erste Bank şi Societe Ge­nerale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul cadru de finanţare pe termen mediu. Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eu­robonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

×
Subiecte în articol: economia