x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele introduc noi biruri

Finanţele introduc noi biruri

de Daniela Ivan    |    19 Iun 2010   •   00:00
Finanţele introduc noi biruri
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Persoanele cu activităţi independente, cum sunt cele cu contract de drept de autor sau alte drepturi de proprietăţi intelectuale, vor fi impozitate suplimentar, prin asimilarea acestor tipuri de venituri cu cele salariale.

Măsura este prevăzută în proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, publicat vineri pe site-ul Ministerului de Finanţe, şi loveşte puternic în trusturile de presă, dar şi în alte firme care au încheiat cu angajaţii contracte de drept de autor pentru serviciile prestate.

În acest proiect de modificare a Codului Fiscal sunt reluate şi reformulate condiţiile în care o activitate este considerată independentă, sub forma criteriilor prin care aceasta va putea fi reconsiderată ca dependentă, caz în care veniturile vor fi asimilate salariilor. Concret, o activitate poate fi considerată dependentă de un angajator dacă îndeplineşte cel puţin una din următoarele patru condiţii.

Prima cerinţă a Finanţelor impune ca beneficiarul de venit să nu fie într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit şi să nu respecte condiţiile de muncă impuse de acesta cum ar fi atribuţiile, prezenţa la program şi să nu desfăşoare activitate la sediul angajatorului. O a doua condiţie este ca persoana care este plătită pe drept de autor, microfirmă, PFA să nu folosească baza materială a plătitorului de venit, adică birouri, calculatoare, telefoane etc. Cea de-a treia restricţie mai impune ca beneficiarul de venit să contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu. În plus, firma angajatoare nu trebuie să suporte cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură. În fine, o ultimă condiţie este ca firma beneficiară să nu suporte indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă a celui plătit cu contract de drept de autor.

Nu există veşti bune nici pentru persoanele care nu au nici o legătură de natură salarială cu un angajator. Căci şi acestea vor fi taxate suplimentar. Cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obţinut din drepturi de proprietate intelectuală va fi redusă la jumătate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeaşi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, urmând să fie operată şi pentru venituri din crearea unor lucrări de artă monumentală. În acest fel, scriitorii, pictorii, artiştii sau inventatorii etc. vor fi taxaţi dublu faţă de acum.

Nu sunt singurii! Şi cei care au depozite la bancă vor fi taxaţi cu 16% din dobânda câştigată. Să nu mai vorbim despre cei care deţin mai multe locuinţe neînchiriate care vor fi obligaţi să achite până la 30 septembrie "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane de lei în 2010. "La contul curent, dobânzile sunt foarte mici, foarte aproape de zero. Statul nu va câştiga, practic, nimic", a declarat analistul economic Bogdan Baltazar.

Tichetele de masă, de vacanţă, de cadou şi cele de creşă, dar şi dobânzile bancare vor fi impozitate de la 1 iulie, prin includerea contravalorii acestora în veniturile salariale, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, publicată vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. "Cred că firmele vor renunţa la tichetele de masă şi de cadou... Problema este cât adună statul din bugetul companiilor", a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

×
Subiecte în articol: economic taxe ministerul finantelor