x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantele nu sprijina smecheria Rafo

Finantele nu sprijina smecheria Rafo

22 Apr 2004   •   00:00

Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a renuntat la cererea depusa in instanta, prin care a cerut falimentul rafinariei Rafo Onesti, a anuntat ieri Neculae Plaiasu, presedintele institutiei.

Neculae Plaiasu a precizat ca urmatorul termen de judecata a cererii prin care Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a solicitat tibunalului din localitate declansarea procedurii de faliment la Rafo Onesti este pe 21 aprilie. ANAF a instituit de asemenea sechestru pe toate bunurile mobile si imobile ale rafinariei din Onesti, precum si pe Hotelul Sport din localitate, aflat in proprietatea Rafo. De asemenea se afla in discutie in aceasta perioada si lamurirea cotei de proprietate detinuta de Rafo asupra Hotelului Scandinavia din statiunea Mamaia. „Datoriile celor 15 mari contribuabili se ridica la peste 10.000 de miliarde de lei, din care 7.673 de miliarde de lei apartin numai societatii Rafo Onesti, fiind in topul acestor mari datornici", a precizat Plaiasu.

„SALVAREA" LUI IACUBOV. La randul ei, societatea Rafo Onesti si actionarul majoritar Balkan Petroleum au cerut reorganizarea judiciara prin conversia datoriilor in actiuni. Ambele societati au sustinut ca prin aprobarea acestor cereri se da posibilitatea rafinariei sa isi continue activitatea si sa-si achite datoriile catre stat si catre ceilalti parteneri de afaceri.

Controversatul om de afaceri Corneliu Iacubov a cerut de curand salvarea rafinariei Rafo printr-o „indrazneata" inginerie financiara in care ar urma sa intre si statul roman. Proiectul se pare ar avea si girul ministrului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, care s-a declarat de acord „cu orice structura care poate sa-si dovedeasca functionalitatea". Panul se bazeaza pe crearea unei companii-gigant denumita Compania Moldova, formata din Rafo, Uton, Carom si Solventul (ultimele trei, controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender).

Catalin Budescu


Incepe impozitarea venitului global

Persoanele care anul trecut au realizat venituri din mai multe surse pot depune declaratii pentru calcularea impozitului pe venitul global incepand din 15 mai. Declaratiile vor fi primite de administratiile fiscale pana la data de 30 iunie. Incepand din acest an, depunerea declaratiilor de venit si a documentelor anexate se va face in regim recomandat, taxele postale fiind suportate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Dupa completarea formularelor de declaratii de venit acestea vor fi introduse in plicul primit, pe care il vor depune la orice oficiu postal. Aici contribuabilul va primi o chitanta numita „tichet F3" care reprezinta dovada depunerii declaratiilor. ANAF a inceput actiunea de trimitere prin posta a formularelor de declaratii de venit catre contribuabili.

×
Subiecte în articol: economic rafo