x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele revin cu Ordonanţa Ciocu’ Mic

Finanţele revin cu Ordonanţa Ciocu’ Mic

de Vali Blanaru    |    07 Apr 2009   •   00:00
Finanţele revin cu Ordonanţa Ciocu’ Mic
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Speriat de încasările bugetare limitate, Cabinetul Boc reia proiectul de ordonanţă prin care vor fi eliminate drepturile de autor. Măsura aberantă, propusă de sindicate şi susţinută de Ministerul Finanţelor, va pune în pericol libertatea de exprimare şi dreptul de creaţie. O dată cu transformarea jurnaliştilor şi a oamenilor de cultură în persoane fizice autorizate, noţiunea de profesie liberală se va schimba automat în profesie birocratică.



Ministerul Finanţelor este de acord cu eliminarea drepturilor de autor, iar o ordonanţă de urgenţă în acest sens ar putea fi elaborată de Guvern la propunerea sindicatelor şi a patronatelor, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Cel mai probabil, o ordonanţă de Guvern pentru eliminarea drepturilor de autor va fi emisă după şedinţa de miercuri a Executivului, aceasta având aplicabilitate din luna mai a acestui an", a precizat preşedintele Cartel Alfa. Hossu a spus că această măsură a fost susţinută de secretarii de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Graţiela Iordache şi Gheorghe Gherghina. În opinia liderului sindical, există anumite categorii de angajaţi, cum sunt contabilii, notarii, arhitecţii şi ziariştii, care sunt plătiţi prin contracte de drepturi de autor, pentru că astfel sunt excluşi de la plata anumitor taxe. "Pentru opt luni care au mai rămas din acest an, s-ar lărgi baza de impozitare cu 800 de milioane de lei", a calculat Hossu.

BIROCRAŢIA PFA
Faptul că Ministerul Finanţelor este dispus să analizeze eliminarea remunerării drepturilor de autor a fost confirmat şi de secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pârvan. "Probabil că aceia care sunt plătiţi acum cu drepturi de autor vor trebui să devină persoane fizice autorizate", a declarat Constantin Pârvan.

Persoanele fizice autorizate plătesc un impozit la 16% din sumele încasate. Cei care obţin venituri din drepturi de autor sunt impozitaţi, de asemenea, cu cota unică de 16%. Creşterea de încasări ar urma să survină din plata obligatorie a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate şi  pensii. În acest moment, persoanele care sunt plătite în regim de drepturi de autor pot încheia opţional contracte cu casele de asigurări medicale şi de pensii. Pe de altă parte, ar creşte baza de impozitare pentru că nu s-ar mai acorda cheltuieli forfetare în procent fix de 40%-60%, ci doar în baza unor facturi care să demonstreze clar că au fost realizate cheltuieli pentru obţinerea veniturilor.

Persoanele fizice autorizate trebuie să întocmească un dosar stufos pe baza căruia sunt înregistrate. Dacă decizia se va aplica din luna mai, aşa cum susţine Hossu, peste 45.000 de jurnalişti se vor aşeza la coadă mai întâi la primării, apoi la Registrul Comerţului pentru a obţine autorizaţie, respectiv certificat de înregistrare. Birocraţia nu se opreşte aici. Persoanele fizice autorizate trebuie să emită chitanţă pentru fiecare activitate ce aduce încasări, să depună periodic declaraţii de venituri şi, mai ales, să se supună periodic controalelor inspectorilor fiscali pentru verificarea declaraţiilor. Un întreg sistem care nu va face decât să îngrădească desfăşurarea unor profesii liberale.

REACŢII PUTERNICE
Reacţiile nu au întârziat să apară. Mai mulţi actori s-au arătat revoltaţi faţă de posibilitatea ca drepturile de autor să fie eliminate printr-o ordonanţă guvernamentală, în timp ce mai mulţi directori de teatru au declarat că o asemenea măsură este imposibil de aplicat, drepturile de autor fiind "un bun câştigat". Actorul Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara, s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte eliminarea plăţii prin drepturile de autor în domeniul culturii. "Legea drepturilor de autor este o lege organică (...) Nu poate fi îndepărtată, este contra oricărei logici (...) Este dreptul la proprietate intelectuală", a mai declarat directorul Teatrului Nottara. "Este vorba de un drept câştigat, care nu poate fi oprit printr-o ordonanţă de urgenţă. Dacă Guvernul face asta, este o prostie. Jumătate din ţară va fi în stradă", a spus şi regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra.
Arhitecţii şi notarii au reacţionat şi ei. Dan Marin, vicepreşedintele OAR Bucureşti spune că, în domeniul arhitecturii, legea drepturilor de autor este aplicată în sensul recunoaşterii unor creaţii, nu a remunerării acestor drepturi, arhitecţii fiind plătiţi pe bază de contracte comerciale. "Notarii nu intră sub incidenţa drepturilor de autor", a declarat Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Bucureşti. "Notarii nu intră sub incidenţa legii drepturilor de autor şi de aceea nu trebuie să mai facem obiectul acestei discuţii", a spus Popescu.


×
Subiecte în articol: economic autor drepturilor