x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele se împrumută în ianuarie mai puţin decât datoriile scadente

Finanţele se împrumută în ianuarie mai puţin decât datoriile scadente

de Daniela Ivan    |    26 Dec 2012   •   17:44
Finanţele se împrumută în ianuarie mai puţin decât datoriile scadente
Sursa foto: Ossi Lehtonen/Getty Images/Hemera

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pentru vânzare de titluri de stat în valoare cumulată de 4,6 miliarde de lei, mai puţin decât titlurile care ajung la scadenţă în luna respectivă, de 5,8 miliarde de lei. Trezoreria a programt pentru luna ianuarie să emită certificate de trezorerie pe şase luni (300 milioane de lei), pe un an (1 miliard de lei), precum şi obligaţiuni de doi ani şi, respectiv, trei ani (de câte 800 de milioane de lei), pe patru ani (600 de milioane de lei). Alte operaţiuni vor fi pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate de 5 şi, respectiv, de 10 ani, de 500 de milioane de lei şi, respectiv, de 600 de milioane de lei.

Primele licitaţii pentru vânzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, când Finanţele au programat o licitaţie pentru certificate de trezorerie la un an (500 de milioane de lei) şi o operaţiune pentru vânzare de obligaţiuni pe doi ani (800 de milioane de lei).
În luna ianuarie ajung la scadenţă două emisiuni de certificate de trezorerie în valoare cumulată de 5,835 miliarde de lei. Finanţele au împrumutat în acest an 58,17 miliarde de lei prin vânzare de titluri pe piaţa internă, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă în acest an 763,3 milioane de euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde de euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde de euro şi 2,25 miliarde de dolari (circa 1,7 miliarde de euro). Finanţările în valută au crescut cu 62% în acest an, la peste 4,7 miliarde de euro – 3,01 miliarde de euro şi 2,25 miliarde de dolari.


×
Subiecte în articol: finante împrumuturi datorii