x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele vor să scadă numărul de taxe. Acum sunt 200

Finanţele vor să scadă numărul de taxe. Acum sunt 200

de Daniela Ivan    |    16 Mar 2014   •   19:55
Finanţele vor să scadă numărul de taxe. Acum sunt 200
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax Foto
Reducerea CAS se va face dacă se poate, a spus ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu
Autorităţile intenţionează să reducă numărul de taxe şi să introducă o atmosferă de relaxare fiscală, însă trebuie mai întâi identificat rolul şi impactul bugetar al fiecăreia, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.
“Acum sunt în procesul de a identifica toate aceste taxe şi chiar vreau să le identific. În prezent, mă uit exact care este impactul bugetar al fiecăreia din aceste taxe. Sunt 200 şi ceva. Dacă le luăm şi pe cele parafiscale. (...) Este un pic complicat de văzut, pentru că se duc mai multe într-un singur cont şi, de aceea, nu pot să vă spun acum, dar asta fac. Nu toate se duc la bugetul de stat. Unele contribuie la buna funcţionare a mai multor agenţii şi atunci trebuie ştiut care este rolul lor şi dacă, într-adevăr, ele sunt necesare sau dacă doar plătim nişte costuri administrative, a explicat Petrescu, la Antena 3.

Reducerea CAS, o măsură bună

Ministerul de Finanţe analizează şi impactul pe care îl vor avea măsurile referitoare la reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale şi neimpozitarea profitului reinvestit şi fac scenarii de aplicare a lor, a mai spus Ioana Petrescu.
“Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este un lucru foarte bun pe care vrem să-l facem. Neimpozitarea profitului reinvestit este, de asemenea, o măsură foarte bună, care să stimuleze investiţiile şi producerea de capital, pe care vreau să o fac. Cele două sunt foarte importante şi lucrăm acum la anumite scenarii să vedem exact care este impactul bugetar, în ce scenarii se pot face, pentru că ele ar da, într-adevăr, un suflu economiei”, a spus Petrescu. Ea a mai adăugat că reducerea contribuţiilor sociale la angajator va duce la scoaterea la suprafaţă a multor firme şi angajaţi care lucrează la negru.

Scăderea TVA la alimente, dacă este posibil

Reducerea taxei pe valoarea adăugată la o serie de alimente va fi decisă strict în funcţie de rezultatele analizei asupra efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la pâine şi produsele de panificaţie, de la 24% la 9%, a declarat ministrul Finanţelor Publice. “Dacă rezultate arată foarte bine, bineînţeles că ar fi foarte bine să facem acest lucru şi la carne, la legume sau la fructe. Dacă rezultatele nu sunt bune, înseamnă că nu vom face un lucru prost de două ori”, a spus Petrescu. Ministrul a concluzionat că nu poate deocamdată să spună dacă politica reducerii TVA va fi extinsă, deoarece nu s-a încheiat analiza la pâine, iar ea este “omul care măsoară de trei ori şi taie o dată”. În ceea ce priveşte posibilitatea reducerii TVA de la 24% la 19%, Petrescu a afirmat că nu a existat promisiunea că această măsură va fi aplicată în 2014. Ea a atras atenţia că în programul de guvernare se spune “foarte clar” că aceste măsuri de relaxare fiscală sunt dorite, dar este nevoie de spaţiu bugetar, în condiţiile în care impactul reducerii CAS de la 1 iulie va fi în jur de două miliarde de lei până la sfârşitul anului, iar cel al scăderii TVA la toate produsele de circa 10 miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor a mai spus că nu intenţionează să introducă amnistia fiscală, deoarece colectarea va înregistra o creştere doar temporar, pe termen scurt, ci doreşte o eliminare a evaziunii fiscale într-un mod sustenabil, prin conformare voluntară.

×
Subiecte în articol: taxe impozite