x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firme noi in trei zile

Firme noi in trei zile

02 Oct 2004   •   00:00

Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare a firmelor in Registrul Comertului va fi redus la trei zile, gratie declaratiei pe propria raspundere, potrivit unui act normativ adoptat de Guvern.

ADRIAN N. IONESCU

Doar pana la publicarea in Monitorul Oficial a noii ordonante mai este valabil termenul vechi, de cel mult zece zile, de eliberare a certificatului de inregistrare a firmelor in Registrul Comertului. Ordonanta obliga la autorizarea activitatii comerciantului, oricare ar fi forma sa de organizare, pe baza declaratiei pe propria raspundere, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile legale necesare, urmand ca autoritatile de control sa verifice ulterior modul de indeplinire a conditiilor.

"ROMANIA SIMPLA". "Noi consideram ca este o adevarata revolutie privind birocratia din Romania", ne-a declarat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC). Chirovici a precizat ca, prin programul guvernamental "Romania simpla", procedura declaratiei pe propria raspundere va fi generalizata. "Romania simpla isi propune debirocratizarea in ansamblu a mediului de afaceri, pentru ca, prin birocratie, intreprinzatorii nu inteleg doar inregistrare si autorizare, ci tot ce inseamna a face afaceri in Romania", a spus Chirovici.
ANIMMC a introdus deja metoda la o parte din programele proprii.

DETALII. Declaratia-tip pe propria raspundere trebuie semnata de asociati sau de administratori privind propria activitate si va contine detalii despre conditiile legale de functionare. Registrul Comertului va elibera un certificat constatator care atesta activitatile desfasurate de comerciant, pentru care si-a asumat raspunderea si transmite pe cale electronica diferitelor autoritati competente baza de date cu persoanele juridice inregistrate astfel.

CA AMERICANII. Chirovici compara noile norme de inregistrare cu cele din "Franta si Germania, unde aceasta operatiune dureaza 15, respectiv 45 de zile, sau din Australia sau Statele Unite, unde dureaza 3-5 zile, daca nu este nevoie de avize speciale de mediu".

Prin legea de aprobare a ordonantei se va dispune republicarea actualizata a Legii 359/2004, care reglementa pana acum formalitatile de inmatriculare a firmelor.
×
Subiecte în articol: economic