x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele din Top 100 mondial au pierdut 3.900 miliarde dolari

Firmele din Top 100 mondial au pierdut 3.900 miliarde dolari

de Adrian Stoica    |    11 Iun 2020   •   10:49
Firmele din Top 100 mondial au pierdut 3.900 miliarde dolari

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, însemnând 3.900 de miliarde de dolari, în primul trimestru al anului, ca urmare a pandemiei COVID-19, după un avans de 20% în perioada martie - decembrie 2019, potrivit clasamentului global realizat de PwC. Cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol și gaze.

 

 

În primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi. Cel mai afectat a fost cel de petrol și gaze, cu scădere de 37%, urmat de cel financiar cu 23%. Cele mai mici scăderi au fost înregistrate de companiile din sectorul de utilități, de 1%, de cele de tehnologie, care au pierdut 11% din capitalizarea de piață, și de firmele de servicii pentru consumatori, cu minus 6%. Evoluția acestuia din urmă a fost sprijinită de creșterea cu 16% (23 miliarde de dolari) a Netflix, una dintre cele zece companii a căror valoare de piață a crescut în perioada menționată.

 

 

În perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020, pentru care este realizat clasamentul, valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a atins 21.500 miliarde de dolari, în creștere cu 2% față de perioada corespunzătoare anterioară.

„În mod cert, această criză medicală a condus la o scădere pe termen scurt a performanței și a valorii de piață a multor companii, care riscă să aibă un efect negativ și pe termen mediu și lung. În primele trei luni din acest an, piața pare și-a ales câștigătorii și perdanții la nivel de sectoare. Deși vedem pierderi pe toată linia, impactul negativ a fost evident mai puternic pentru industria financiară și cea de petrol și gaze. Se observă că investitorii sunt mai prudenți față de evaluările cu risc ridicat și se concentrează asupra companiilor care generează profit și numerar”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener și lider consultanţă pentru afaceri, PwC România.

 

Saudi Aramco, cea mai valoroasă din lume

Compania petrolieră Saudi Aramco, din Arabia Saudită, s-a alăturat Top Global 100 în acest an, după cel mai mare IPO din istorie derulat în decembrie 2019, intrând direct pe prima poziție, pe care încă și-o păstrează, cu o valoare de piață, în martie 2020, de 1.600 de miliarde de dolari. Saudi Aramco a depășit, astfel, liderul de anul trecut, Microsoft care acum este pe a doua poziție, urmat de Apple. Top 10 mondial, este completat de Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire și Johnson&Johnson.

Pentru al șaselea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în clasament, urmate de Europa, cu 21 de companii, și China, cu 12 companii.
 

×