x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele, dispuse să restructureze nu să investească

Firmele, dispuse să restructureze nu să investească

de Elena Stan    |    25 Feb 2014   •   14:12
Firmele, dispuse să restructureze nu să investească
Peste jumătate dinte manageri consideră că împrumuturile sunt greu de obţinut

Majoritatea directorilor financiari ai companiilor din România se aşteaptă ca economia locală să crească anul acesta, priorităţile lor fiind creşterea afacerilor şi scăderea cheltuielor, potrivit unui sondaj realizat de Deloitte.

“Directorii financiari din România, în proporţie de 92,6%, se aşteaptă ca economia românească să crească în 2014”, potrivit studiului. Aceştia sunt între cei mai optimişti din Europa Centrală privind evoluţiile economice din 2014, dar sunt rezervaţi în ceea ce priveşte investiţiile. “Rezultatele studiului confirmă faptul că mediul financiar rămâne instabil. Acest lucru înseamnă că, în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt în continuare rezervaţi. Trăim vremuri grele, iar rezultatele studiului confirmă acest lucru. Cu toate acestea, directorii financiari simt o îmbunătăţire a situaţiei, lucru care ne face să sperăm că există o luminiţă la capătul tunelului. Cred că directorii financiari din România vor avea misiunea dificilă de a găsi un echilibru între presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, şi în investiţii în dezvoltarea afacerii prin inovaţie, pe pieţe noi şi îmbunătăţiri tehnologice şi oameni, pe de altă parte”, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

Cheltuieli mai puţine

Prioritatea numărul unu pentru majoritatea respondenţilor este creşterea afacerii atât pe pieţele actuale, cât şi pe pieţe noi, urmată de scăderea cheltuielilor, fiind astfel dispuşi să restructureze businessul decât să facă investiţii noi. Procentul directorilor financiari care au ca obiectiv să pătrundă pe pieţe noi anul acesta este în creştere faţă de anul trecut, ajungând de la 47,7% în 2013, la 58,3%.

Conform studiului Deloitte, gradul de optimism a crescut în ultima perioadă datorită indicatorilor macroeconomici şi la nivel european. “Creşterea puternică a PIB în 2013, datorită rezultatelor peste aşteptări ale industriei şi agriculturii, are la bază cererea mare la export, de aceea este încă prematur să anticipăm o tendinţă de creştere, câtă vreme presiunea fiscală mare mai poate afecta încrederea mediului de afaceri. De asemenea, pe termen lung, reticenţa în a face noi investiţii ar putea afecta serios creşterea PIB, dacă Guvernul nu vine cu măsuri concrete care să sprijine investiţiile”, precizează autorii documentului. Totodată, 59% dintre respondenţi consideră că împrumuturile sunt greu de obţinut iar 38,5% cred că ratele dobânzilor la credite ar urma să scadă în România, în următorul an, faţă de numai 20%, în mai 2013. În urmă cu şase luni, directorii financiari din România se numărau printre cei mai pesimişti din regiune cu privire la costul chiriilor, însă, de această dată se numără printre cei mai optimişti.

Deloitte Central Europe CFO Survey reflectă opinia a aproximativ 600 de directori financiari din Europa Centrală. Concluziile studiului se bazează pe chestionare derulate în Albania şi Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

×