x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele mizeaza pe moneda nationala

Firmele mizeaza pe moneda nationala

13 Sep 2004   •   00:00

Firmele considera mai profitabile depozitele bancare in lei comparativ cu depunerile in valuta. In acelasi timp, populatia s-a indreptat catre economisirea in valuta, chiar daca in ultimele luni moneda nationala a inceput sa recastige incre-derea persoanelor fizice.

Potrivit datelor BNR, in perioada iulie 2003-iulie 2004, plasamentele la banci, in lei, au crescut in cazul agentilor economici cu 74,3%, pana la 88.211 miliarde lei. Desi in suma absoluta economiile populatiei depasesc depozitele constituite de firme, soldul de 119.784 miliarde lei arata o majorare cu numai 27,5% comparativ cu luna iulie a anului trecut. Totodata, persoanele fizice au depus la banci valuta in echivalentul a 96.924 miliarde lei, cu 27,7% mai mult decat in aceeasi luna din 2003.

Increderea mai mare in valuta manifestata de po-pulatie poate fi explicata prin evolutia buna a cursului euro din 2003.

MIZA. Spre deosebire de persoanele fizice, firmele au mizat mult mai putin pe valuta, soldul depunerilor inregistrand o crestere cu doar 17%.

In luna iulie, economiile populatiei s-au majorat cu 3,1%, in timp ce depozitele in lei ale agentilor economici au avansat cu 5,6%. In contextul reducerilor de dobanda anuntate de BNR, firmele incearca sa obtina rate cat mai inalte pe termen lung pentru plasamentele la banci.

×
Subiecte în articol: economic