x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele nu se mai pot vinde decât cu voia Fiscului şi a creditorilor

Firmele nu se mai pot vinde decât cu voia Fiscului şi a creditorilor

30 Iun 2010   •   00:00
Firmele nu se mai pot vinde decât cu voia Fiscului şi a creditorilor

Ordonanţa de Urgenţă pentru combaterea evaziunii modifică legea societăţilor comerciale şi interzice vânzarea ori cesionarea de SRL-uri cu datorii la stat şi terţi dacă Autoritatea Fiscală ori creditorii se opun acestei decizii.

Dacă aveţi o SRL şi vreţi să o vindeţi ori să o cesionaţi nu veţi putea face acest lucru dacă creditorii ori Autoritatea Fiscală nu sunt de acord cu această operaţiune, conform Ordonanţei de Urgenţă numărul 54 adoptată în 23 iunie.

Dacă aţi luat decizia de înstrăinare a părţilor sociale ale unei firme trebuie să certificaţi acest lucru, în termen de 15 zile, la Registrul Comerţului care o va transmite, imediat, în formă electronică către organele fiscale. Fiscul sau oricare altă persoană fizică sau juridică poate contesta în instanţă, în termen de 30 de zile, tranzacţia dacă consideră că aceasta le lezează interesele fie ele financiare ori de altă natură. În lipsa oricărei contestaţii, tranzacţia se consideră valabilă.

"Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi dacă este cazul atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale" se arată în documentul citat.

Actul normativ are ca scop să blocheze suveica vânzării firmelor cu datorii către stat ori terţi către persoane fără adăpost de la care creditorii nu mai pot recupera nimic. În aparenţă o astfel de măsură ar fi bună dar poate crea şi efecte perverse.

Mai multe detalii puteţi citi pe money.ro

×
Subiecte în articol: observator