x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul scoate la vânzare hotelurile fraţilor Micula

Fiscul scoate la vânzare hotelurile fraţilor Micula

de Cristian Anton    |    05 Ian 2018   •   16:57
Fiscul scoate la vânzare hotelurile fraţilor Micula
Sursa foto: SIMION MECHNO/ROMPRES/

ANAF a declanşat o ofensivă majoră împotriva fraţilor Micula, cărora le-a scos la vânzare mai multe hoteluri, restaurante şi terenuri din staţiunile Neptun şi Olimp. Dacă va reuşi să le vândă la preţurile pe care le cere, Fiscul ar încasa peste 37,5 milioane lei. O nimica toată însă, dacă ne raportăm la datoriile uriaşe pe care afaceriştii le au la bugetul de stat: peste 400 de milioane de lei. În primăvara lui 2017, fraţii Micula au scos la vânzare 11 din cele 12 hoteluri pe care le deţin pe litoralul românesc. Nu au găsit însă nici un cumpărător, clădirile care au şi 50 de ani vechime nefiind atractive pentru vreun investitor.

ANAF organizează pe 10 ianuarie o a doua licitaţie pentru vânzarea imobilelor deţinute de debitorul Romanţa Estival 2002 SA, controlat de fraţii Micula. Fiscul cere 7.240.174 lei, fără TVA, pentru hotelul Romanţa, din Neptun, 285.522 lei pentru clubul de noapte, 65.711 lei- parcarea complexului, 1.668.607 lei în schimbul restaurantului şi 3.572.400 lei pentru terenul aferent, de peste 14.000 metri pătraţi.

Preţurile solicitate de ANAF la a doua licitaţie sunt reduse cu 25% faţă de evaluarea iniţială, după ce la prima licitaţie, din decembrie 2017, nu s-a depus nici o ofertă

Fiscul a scos la vânzare şi fostul hotel Prahova, din Neptun, în prezent cămin de nefamilişti, proprietatea debitorului Prahova Estival 2002 SA. ANAF cere pe clădirea cu cinci etaje şi terenul de aproape 4.700 metri pătraţi suma de 8.223.232 lei, fără TVA. În cazul ambelor firme, creditorul principal este Primăria Mangalia, pe baza mai multor dosare de sechestru.

La licitaţia anterioară, ANAF scosese la vânzare şi Complexul Hotelier Craiova, din Olimp, proprietatea debitorului Hotel Club Estival 2002 SA, cu un preţ de pornire de 4.903.903 lei, restaurantul Craiova, cu 2.417.333 lei, precum şi terenul aferent, de peste 16.700 metri pătraţi, cu 2.421.764 lei. Între timp, fraţii Micula au făcut contestaţie la această executare şi speră într-o eşalonare a datoriilor.

12 hoteluri au fraţii Micula pe litoral- trei în Mamaia şi nouă în staţiunile Neptun şi Olimp

De asemenea, Fiscul a scos atunci la vânzare şi nouă clădiri din Neptun ale debitorului Service Neptun 2002 SA, cu un preţ total de aproape cinci milioane lei, la care se adaugă un teren de 2.498.226 lei. În august 2017, ANAF executa şi hotelul Terra, din Neptun, alături de terenul aferent, din proprietatea debitorului Terra Estival 2002 SA, pentru care cerea 10,1 milioane lei, fără TVA.

Cumpărate în 2002 la preţ de chilipir

Acţiunea Fiscului vine după ce, în martie 2017, fraţii Micula anunţau că scot la vânzare 11 din cele 12 hoteluri pe care le au pe litoral din anul 2002, cel mai mare pachet turistic scos vreodată la vânzare în România. Este vorba despre hotelurile Terra, Caraiman, Romanţa, Slatina, Craiova, Prahova, Bâlea, Banat şi Clăbucet din Neptun şi Olimp, precum şi Naţional şi Unirea, din Mamaia. Singurul pe care milionarii vor să-l păstreze este hotelul Patria, din Mamaia, unicul modernizat în ultimii 15 ani. Pare a fi sfârşitul unui business ciudat, întreţinut de fraţii Micula cu bani de acasă, din moment ce toate cele 11 firme de pe litoral au înregistrat pierderi an de an, deşi hotelurile au fost mereu pline. Valoarea totală a activelor este de peste 110 milioane lei, echivalentul a 25 de milioane de euro. O super afacere, din moment ce hotelurile au fost cumpărate în 2002 de la statul român cu doar 500.000 de euro bucata.

Culmea turismului: turişti care fac grevă

Hotelurile fraţilor Micula au devenit etalonul turismului de proastă calitate, autorităţile locale şi guvernanţii dându-le an de an ca exemple negative. Nu degeaba Protecţia Consumatorului le amendează în fiecare vară cu zeci de mii de lei, atât pentru mâncarea expirată din restaurant, cât şi pentru mizeria din camere. Acum câţiva ani, un grup de turişti din Argeş a făcut, pur şi simplu, grevă, revoltat de condiţiile de cazare pe care le-au găsit la un hotel deţinut de fraţii Micula.

Certificate de clasificare retrase

În iulie 2017, Ministerul Turismului a amendat cu 50.000 lei şi a retras certificatele de clasificare pentru cele 11 hoteluri ale fraţilor Micula de pe litoralul românesc din cauza condiţiilor mizere de cazare.

Viorel Micula a declarat că acţiunea ministerului este o răzbunare a statului român după ce afaceriştii a câştigat în 2013 un proces împotriva României la Curtea de Arbitraj de la Washington, ca urmare a sistării unui program de facilităţi fiscal. Fraţii urmau să primească despăgubiri de 376 milioane de lei.

“La controalele efectuate, s-au constatat numeroase deficienţe printre care: faţadă deteriorată, mobilier uzat fizic şi moral, instalaţii şi obiecte sanitare din băile aferente spaţiilor de cazare uzate şi pătate, mocheta holurilor de acces către spaţiile de cazare şi cea din spaţiile de cazare uzată şi deteriorată, saltele uzate, deteriorate şi pătate, tâmplăria, feroneria ferestrelor şi uşile spaţiilor de cazare uzate. Deficienţele menţionate au fost consemnate şi în procesele-verbale întocmite în anii anteriori, măsurile dispuse iniţial în acestea nefiind respectate”, arăta atunci ministerul. 

Pierderi şi datorii uriaşe

Fraţii Ioan şi Viorel Micula controlează peste 30 de firme, în domenii precum industria alimentară, turism şi media. Majoritatea au pierderi şi datorii uriaşe. Astfel, numai de la European Food SA statul are de recuperat peste 400 de milioane de lei, potrivit datelor ANAF.

175.000.000 euro este valoarea estimată a averii fraţilor Micula, printre primii milionari ai României de după 1989

De asemenea, General Transilvania Exim SRL are datorii de cinci milioane de lei, în timp ce European Drinks SA raportează datorii de 288 milioane lei, deşi a declarat un profit de 18,4 milioane lei în 2016. La rândul lor, firmele de turism din Constanţa au datorii de peste 1,1 milioane lei şi pierderi cumulate de peste 1,3 milioane lei.   

 

 

 

×
Subiecte în articol: fratii micula fratii micula