x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul se pregăteşte să îngroape Rodipet

Fiscul se pregăteşte să îngroape Rodipet

de Cristian Anton    |    09 Mai 2016   •   17:19
Fiscul se pregăteşte să îngroape Rodipet
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Statul a naţionalizat Rodipet în 2009, cu promisiunea angajării a 3.000 de oameni şi a renaşterii reţelei de distribu­ţie a presei. Nu numai că nu a reuşit asta, dar a ajuns să plătească despăgubiri fostului patron, iar în prezent s-a pus în situaţia de a se executa singur, din moment ce este cel mai mare datornic la compania pe care tot el o deţine.

Intrată în insolvenţă în 2009, actuala Network Press Concept SA are datorii uriaşe către aproape 500 de creditori, iar după şapte ani nu s-a stabilit nici măcar un tabel definitiv al creanţelor din cauza contesta­ţiilor care se judecă pe bandă rulantă. Practic, nivelul obliga­ţiilor de plată a variat de la 445 milioane lei la 263 milioane, a urcat înapoi la 326 milioane şi a coborât pe urmă la 62 de mili­oane, totul în funcţie de cum resping sau acceptă instanţele contestaţiile depuse de creditori. Recent „potul” a fost mărit cu încă 220 de milioane de lei.

ANAF îşi vrea banii

În decembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia Direcţiei Regionale Generale a Finanţelor Publice Bucureşti şi a înscris ANAF în tabelul crean­ţelor debitoarei NPC cu suma de 221.352.643,38 lei, după cum se arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din aprilie 2016. Echivalentul a 50 de milioane de euro, datorii la bugetul de stat ale companiei deţinute de acelaşi stat. Cum va recupera preju­diciul pe care şi l-a creat singur, e greu de spus. Va rămâne, ca de obicei, o gaură la buget pe care o va umple fiecare român, din buzu­narul propriu. Singura şansă ar fi banii libanezului Hassan Awdi, patronul fostului Rodipet între 2003 şi 2009. În 2010, DIICOT anunţa că Awdi a prejudiciat compania cu 35,5 milioane euro. Acum, după ce instanţa a aprobat Fiscului o creanţă buge­tară de 50 de milioane de euro, mai mult ca sigur că procurorii vor reevalua prejudiciul, care va deveni mult mai mai mare.

Prejudiciile sunt uriaşe

În prezent, fostul Rodipet este deţinut de statul român, prin Autoritatea pentru Admi­nistrarea Activelor Statului (AAAS) şi se târâie de pe o zi pe alta, în insolvenţă, cu o mână de angajaţi, de la mai bine de 3.000 cât avea la momentul bizarei sale privatizări, în ajunul Crăciunului din 2003. Rebotezată Network Press Concept (NPC) de fostul patron Hassan Awdi, distribu­itorul de presă raporta pentru anul 2014 o cifră de afaceri derizorie, de doar 95.129 lei, şi pierderi de 407.188 lei, cu 11 angajaţi, fără a mai socoti datoriile estimate la acea vreme de 176.654.315 lei. Totuşi, NPC declară încă o zestre respectabilă: active imobilizate de 14.656.590 lei şi circulante de 100.822.255 lei, din care peste 94 de mili­oane lei creanţe de recuperat. Puţine şanse însă ca statul, care promitea că va readuce firmei Rodipet gloria de odinioară, să mai vadă vreun leu de pe urma NPC. Va trebui să se „mulţumească” însă cu prejudiciul uriaş, de peste 70 de milioane de euro doar la o primă strigare: 50 de milioane de euro datorii la stat, 11 milioane de euro plătite deja ca despăgu­biri lui Awdi şi 10 milioane de euro cheltuite pe avocaţi. Bani pe care şi i-a furat singur, după încă un exemplu de privatizare dezastruoasă.

Condamnat, fugit şi despăgubit

Dosarul DIICOT despre distrugerea Rodipet datează încă din 2006, după cum apare în documentele administratorului judiciar al debitoarei. Acesta aminteşte în mai multe rânduri că DIICOT a pus sechestru asigurător pe serverele compa­niei în 2009, în cadrul anchetei din dosarul nr. 390/D/P/2006. Abia în 2009 DIICOT anunţă punerea sub urmărire penală a fraţilor Hassan şi Mehdi Awdi, iar dosarul ar urma să fie trimis în instanţă în perioada imediat următoare, potrivit unor surse judiciare, adică după 10 ani. Vor mai trece poate încă 10 ani, dată fiind complexitatea deosebită a dosarului, până ce justiţia din România va decide (sau nu) recu­perarea prejudiciului de la Awdi. Între timp libanezul, fugit din ţară înainte de a fi condamnat definitiv la 8 ani de închisoare, în 2014, pentru devalizarea CFR Marfă, se bucură de cele 11 milioane de euro primite de la statul român în decembrie 2015. Suma a fost stabilită de Curtea de Arbitraj Internaţională ca despăgubiri ce trebuie achitate de România lui Hassan Awdi, culmea, tocmai pentru că i-a luat înapoi, în 2009, Rodipetul pe care i-l cedase în 2003. Un delir românesc de primă pagină.

Iniţial, ANAF imputa NPC datorii de 80 de milioane lei, dar după alte calcule a descoperit că are de recuperat 220 milioane lei. În lipsa unui plan de reorganizare, fostul Rodipet se îndreaptă spre un faliment inevitabil, iar statul român va bifa una dintre cele mai dezastruoase privatizări de după 1989.

×