x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florică a dat nucleara cu firma implicată în dosarul Microsoft

Florică a dat nucleara cu firma implicată în dosarul Microsoft

de Cristian Anton    |    27 Feb 2019   •   11:42
Florică a dat nucleara cu firma implicată în dosarul Microsoft
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Claudiu Florică, celebrul afacerist din dosarul Microsoft, continuă să primească milioane de la stat, chiar prin firma pentru care a mituit un ministru şi alţi potentaţi ai zilei în schimbul unor contracte. Între timp, persoanele care au luat şpagă au fost condamnate, Florică a fost trimis în judecată într-un dosar cu prejudicii de 51 de milioane de euro aduse statului, dar Synotech Global Services România (fosta Dim Soft SRL) îşi vede nestingherită de treabă. Ultima lovitură: peste două milioane de lei de la Nuclearelectrica, pentru realizarea unui centru de date.

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 12 februarie 2019 un contract pentru „amenajare centru de date, realizare cablare structurată şi infrastructură de comunicaţii” la Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Piteşti. Achiziţia a fost realizată în urma unei proceduri simplificate, fără organizarea unei licitaţii electronice, iniţiate pe 22 octombrie 2018, câştigătoare fiind desemnată Synotech Global Services România SRL, care va primi pentru serviciile sale 2.051.797,14 lei, fără TVA. Ofertantul câştigător are ca subcontractanţi, cu câte 3% din contract, Sigura Total Fire&Building Engineering SRL (reprezentată de Horia Mihai Nicolescu) şi Tehnoinstal SRL (prin reprezentant Daniel Dobrotă).

Atribuiri directe de la Frontieră

Aceeaşi asociere, Synotech Global Services România SRL (lider)- Sigura Total Fire&Building Engineering SRL- Tehnoinstal SRL, a câştigat pe 9 noiembrie 2018 un contract şi de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pentru realizarea unui centru de date la Bucureşti. Synotech Global Services România SRL a fost singurul ofertant şi va primi pentru serviciile sale 3.227.500 lei, fără TVA. În paralel, aceeaşi companie a primit pe 25 februarie 2019 un contract prin încredinţare directă de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), în valoare de 79.618,39 lei, pentru servicii de reparaţie a unor chillere Emerson. IGPF a mai apelat la Synotech Global Services România SRL de încă trei ori, pe parcursul anului 2018, de fiecare dată prin atribuire directă: 26.63039 lei pe 14 decembrie şi câte 41.800 lei pe 5 noiembrie, respectiv 18 mai.

Sute de contracte

Lista contractelor primite de Synotech Global Services România SRL de la stat este mult mai lungă, iar printre clienţi se află instituţii şi companii strategice, de la ROMATSA, la ANAF şi de la Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA la Ministerul Justiţiei.

25,5 milioane de euro au primit cele două firme ale lui Claudiu Florică de la stat

În perioada 2007- 2019, Synotech Global Services România SRL a primit circa 200 de contracte de la stat, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. Dacă punem însă la socoteală şi Abacus Systems&Solutions SRL, altă firmă de-a lui Claudiu Florică beneficiară de înţelegeri publice, ajungem la aproape 300 de contracte şi o valoare a înţelegerilor de peste 25 de milioane de euro. Synotech Global Services România SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 20,5 milioane de lei şi un profit net de numai 19.000 lei, cu 65 de angajaţi, dar şi datorii de 13,5 milioane de lei.

Florică- DNA, dragoste cu năbădăi

Claudiu Florică a avut o relaţie ciudată cu DNA. Iniţial, afaceristul a fost complet exonerat de răspunderea penală, după ce a turnat procurorilor personaje precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu etc în celebrul dosar Microsoft. Florică a recunoscut senin că a dat şpagă pentru a câştiga contracte cu statul, iar pe urma delaţiunilor sale politicienii corupţi au intrat la închisoare.

Potrivit DNA, Claudiu Florică a prejudiciat statul cu 51 de milioane de euro după ce a dat şpagă pentru a primi contracte de închiriere licenţe Microsoft către instituţii publice

Relaţia de iubire dintre Claudiu Florică şi DNA s-a terminat însă în septembrie 2017, când procurorii l-au trimis în judecată pe afacerist, după ce s-au folosit de informaţiile sale, pentru dare de mită, tot în dosarul Microsoft. Anchetatorii îi acuză aici pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu că i-au dat mită 2.196.035 euro fostului ministru PDL al Comunicaţiilor Gabriel Sandu pentru a primi contracte, şpagă pentru care demnitarul a şi fost condamnat definitiv, în martie 2016.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: claudiu florica dosarul microsoft