x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florin Jianu: Statut fiscal special pentru Litoral

Florin Jianu: Statut fiscal special pentru Litoral

de Elena Stan    |    06 Apr 2014   •   20:01
Florin Jianu: Statut fiscal special pentru Litoral
Impozit de zece ori mai mare pentru hotelurile aflate în paragină

Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de trei ani pentru investiţii noi în cluburi de turism, hoteluri, spa, agrement, restaurante, reducerea CAS, şi creşterea de zece ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sunt doar câteva dintre măsurile de stimulare a turismului românesc pregătite de autorităţi.

“Pentru stimularea turismului, avem prevăzute mai multe măsuri. Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de trei ani pentru investiţii noi în cluburi de turism, hoteluri, spa, agrement, restaurante, precum şi pentru parcuri tematice, de distracţie şi echitaţie, dar şi scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de cinci ani pentru investiţii în turismul balnear. Conform programului de guvernare, dorim scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu condiţia efectuării de investiţii pentru îmbunătăţirea structurii de cazare, alimentaţie publică, agrement, porturi turistice şi parcuri de distracţie", a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, potrivit Agerpres.

Regim fiscal special

Un alt subiect important este transformarea litoralului românesc în Zonă cu statut special, cu limită teritorială de 10 km pe uscat şi 10 km în largul mării. Acest statut se aplică şi regimului fiscal pentru cazinouri şi jocuri de noroc. Tot pentru stimularea acestei activităţi, dorim să oferim facilităţi fiscale operatorilor din turism care obţin eticheta ecologică pentru pensiunile şi capacităţile de cazare pe care le deţin.

În plus, oficialul are în vedere sancţionarea operatorilor din turism care au cumpărat hoteluri pe litoral şi le-au lăsat în paragină.

"Vrem să creăm cadrul legislativ astfel încât să aplicăm creşterea de zece ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor", a explicat Florin Jianu.

Mii de locuri de cazare, în paragină

Măsura este necesară deoarece sunt zeci de astfel de hoteluri părăginite şi construcţii abandonate în staţiunile de lângă Mangalia, respectiv Venus, Saturn, Cap Aurora, Jupiter sau Neptun-Olimp. Sunt peste 55 de mii de locuri de cazare în staţiunile din sudul litoralului, însă aproape jumătate din ele sunt în hoteluri care nu au mai fost renovate de zeci de ani. Multe sunt clasificate cu o stea sau două, însă condiţiile dinăuntru sunt de-a dreptul şocante. Turiştii continuă să meargă în aceste staţiuni deşi condiţiile de cazare lasă mult de dorit, iar opţiunile de distracţie sunt aproape inexistente.

Construcţii lăsate în paragină din Venus, Saturn, Jupiter şi chiar în celebra staţiune Neptun de altădată, îi pun într-o lumină nefavorabilă şi pe cei care au hoteluri de lux.
 

×