x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI cere amânarea relaxării fiscale

FMI cere amânarea relaxării fiscale

de Daniela Ivan    |    15 Mar 2016   •   19:25
FMI cere amânarea relaxării fiscale
Sursa foto: DIANA OROS

Reprezentanții FMI spun că Guvernul trebuie să amâne intrarea în vigoare, în 2017, a prevederilor din Codul Fiscal. Este vorba despre reducerea TVA la 19%, scăderea impozitului pe dividende la 5%, eliminarea accizei de 7 eurocenți la carburanți. Fondul estimează că în 2017 deficitul bugetar va sări la 3,3% din PIB, cu 0,5 procente peste prognoza autorităților române, dacă măsurile de relaxare rămân în vigoare.

Principala îngrijorare a FMI este legată de creșterea datoriei publice cauzată de majorarea deficitului bugetar. „Noul Cod Fiscal are elemente bine venite, dar facilitățile înglobate au fost inadecvate. Prima problemă este că oferă un stimul când economia este în avânt, și principala îngrijorare este că după ce datoria publică se stabilizase, acum începe să crească. Această politică nu permite să se realizeaze economii pentru vremurile negre”, a declarat șeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir. România nu are în prezent acord cu FMI, așa că recomandările au doar valoare de sfaturi.” Ca experți, avem ca sarcină să dăm sfaturi de calitate și sperăm ca și guvernul să vadă că sunt bune. Aceasta este natura relației oriunde Fondul nu are un program”, a explicat Reza Baqir.

 

Ce arată evaluarea FMI

FMI a calculat că deficitul bugetar (cash) va ajunge la 3,3% din PIB în 2017 și va rămâne la acest nivel și în 2018. În aceste condiții, datoria publică ar sări de 40% din PIB, nivel maxim acceptat pentru România, și lucrurile ar scăpa de sub control. Experții Fondului au estimat că pentru menținerea sub acest nivel, deficitul bugetar trebuie să fie de 2,5% în 2016, de 2% în 2017 și de 1,5% în 2018. Guvernul a programat 2,8% în acest an, 2,8% în 2017 și 2,3% în 2018, însă FMI spune că aceste cifre sunt iluzorii.

 

Numai un deficit de 1,5% din PIB ar aşeza datoria pe o traiectorie descendentă, care ne poate apăra de șocurile externe.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Reza Baqir, spune că amânarea scăderilor de accize și TVA din 2017 ar genera economii de 0,75% din PIB, care ar putea fi utilizate, țintit, în educație, sănătate sau pentru implementarea, treptată, a unei legi a salarizării unitare.

×