x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

29 Iun 2011   •   16:05

Criza din Grecia s-ar putea intinde si in Statele Unite, prin intermediul pietelor interbancare, mai ales daca sunt afectate bancile europene, au declarat oficiali ai Fondului Monetar International (FMI), citati de Reuters.

"Fondurile mutuale (americane, n.r.) active pe pietele interbancare au expunere in Europa", a afirmat John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, intr-o conferinta de presa.

Unii intermediari financiari din SUA depind de pietele interbancare pentru a-si asigura fonduri, dar Rezerva Federala americana asigura o sursa de finantare disponibila imediat, a daugat Lipsky.

Riscul major al unei extinderi a crizei din Grecia vine din partea bancilor europene, considera Gian Maria Milesi-Ferretti,economist la FMI.

"Canalul de transmisie prin intermediul fondurilor mutale de pe pietele interbancare ar fi deschis, iar situatia ar deveni si mai periculoasa in cazul unei extinderi a crizei la bancile importante din Europa, deoarece acestea u o activitate importanta in dolari", a spus economistul FMI.

Parlamentul elen a aprobat, miercuri, un pachet de masuri de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro, insa legea de implementare a acestuia si un program de privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro vor fi votate joi.

Masurile sunt ncesare pentru ca Grecia sa primeasca o transa de 12 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, parte a pachetului de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro stabilite anul trecut. Guvernul elen are nevoie de finantare externa pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

×