x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne-a mai dat 519,4 milioane de euro

FMI ne-a mai dat 519,4 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    24 Iun 2012   •   16:50
FMI ne-a mai dat 519,4 milioane de euro

Consiliul Director (Board-ul) al Fondului Monetar International a aprobat cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania care presupune si disponibilizarea a 519,4 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro. Pana acum, Romania a finalizat cu bine patru misiuni de evaluare si a reusit sa stranga intr-un cont special suma totala de 2,67 miliarde de euro, din cele 3,6 miliarde de euro.

Desi rezervati, banii nu au fost trasi pana acum fiind vorba despre un acord de tip preventiv. In conditiile acestui acord banii pot fi luati numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, deterioararea situatiei din Grecia, pierdere masiva din rezerva BNR ori daca Trezoreria nu reuseste sa se finanteze la costuri acceptabile.

Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012. Olandezul Erik de Vrijer este noul sef al misiunii FMI pentru Romania.

Accelerarea reformelor
"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei", a declarat pentru Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Autoritatile trebuie sa progreseze si cu reformele din domeniile energie si transporturi, unde perturbarile legate de pret si administrarea ineficienta continua sa afecteze eficienta. "Trebuie intensificate eforturile de a restructura si privatiza companii de stat.

Reformele lente de pana in prezent au descurajat investitiile si au tras in jos nivelul de trai", a spus directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la crizei externe, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie, considera reprezentantii FMI.

Finantele vor sa redeschida o emisiunea de euroobligatiuni
Ministerul Finantelor Publice vrea sa redeschida in acest an, din ratiuni de costuri, o emisiune de euroobligatiuni cu discount lansata in 2008, cu maturitate in iunie 2018, prin care a atras deja 750 de milioane euro, astfel ca noile titluri vor avea o scadenta reziduala de sase ani. Prin aceasta operatiune, Trezoreria "intentioneaza sa preintampine efectele de contagiune externa, a caror evaluare nu este posibila la momentul actual, prin consolidarea buffer-ului financiar in valuta in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice si pentru a evita eventuale presiuni asupra costurilor de finantare din cursul anului datorate acestui fenomen", se arata intr-o nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern.

Romania isi mentine intentia de a plasa pana la 2,5 miliarde euro (3,2 miliarde dolari) pe plan international in acest an, in functie de conditiile de pe piete.

×