x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Persoanele cu venituri mari vor fi controlate de ANAF

FMI: Persoanele cu venituri mari vor fi controlate de ANAF

10 Mai 2010   •   00:00

Guvernul a promis FMI că va acorda ANAF atribuţii sporite în combaterea evaziunii prin drept de acces la evidenţele bancare, că se va concentra şi asupra persoanelor fizice cu mari venituri şi va introduce condiţii stricte de autorizare a firmelor care lucrează cu bunuri în regim suspensiv de accize, scrie Mediafax.

În scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI Guvernul arată că sunt necesare eforturi de administrare fiscală sporite pentru a combate scăderea veniturilor colectate pe parcursul recesiunii şi că, în prima etapă, acţiunile vor fi concentrate pe frauda în materie de TVA, printr-o mai bună gestionare a arieratelor fiscale în creştere şi prin întărirea controlului la marii contribuabili.

În a doua etapă, autorităţile se vor "concentra" asupra contribuabililor-persoane fizice cu mari venituri şi vor dezvolta metodologii de control indirect care să completeze tehniciile existente în vederea identificării veniturilor nedeclarate.

Pentru a combate contrabanda şi a îmbunătăţi colectarea impozitelor şi taxelor, Guvernul se mai angajează în faţa FMI că, până la finele lunii iunie, va stabili, pentru colectarea TVA, standarde minime comune de înregistrare şi scoatere din evidenţe a contribuabililor ce desfăşoară operaţiuni intracomunitare, mai ales achiziţii de bunuri, şi va deschide un registru al operatorilor intracomunitari.

Vor fi revizuite şi condiţiile de transfer de părţi sociale/acţiuni în cadrul companiilor, precum şi reglementările ce guvernează răspunderea administratorilor, acţionarilor şi terţilor.

×
Subiecte în articol: guvern anaf redactie FMI