x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI poate accepta creşterea salariului

FMI poate accepta creşterea salariului

de Daniela Ivan    |    26 Oct 2010   •   00:00
FMI poate accepta creşterea salariului
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Salariul minim ar putea fi majorat anul viitor, dar, deocamdată, nu se ştie cu cât, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România.



„Există o posibilitate de creştere a salariului minim, dar trebuie să vedem cu cât", a spus Franks. Sindicaliştii au cerut FMI ca salariul minim să fie de 750 de lei, iar reprezentanţii Fondului au declarat că vor face calcule legate de implicaţiile economice, îngrijorarea lor fiind să nu existe un efect negativ privind pierderea unor locuri de muncă. „Le-am arătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat nici un loc de mun­că, iar când salariul minim a crescut peste 40%, adică în 2002, nu a existat nici o pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut nici un efect inflaţionist", a declarat preşedintele „Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Un alt subiect pe care sindicatele l-au ridicat reprezentanţilor FMI a fost creşterea salariilor bugetarilor cu 25%, în 2011. Însă, şeful misiunii FMI pentru România a amintit că există „o limită strictă a anvelopei totale a cheltuielilor cu salariile în domeniul public, care nu poate fi depăşită". În cazul în care există domenii cu probleme speciale, ca în să­nătate şi educaţie, unde există deficit de personal, Jeffrey Franks a declarat că Guvernul poate decide „în cadrul limitelor stabilite". Pe de altă parte, surse sindicale au declarat că FMI este de acord cu o creştere de până la 15% a salariilor bugeta­rilor în anul 2011. Pe de altă parte, reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în Ro­mânia susţine menţinerea cotei uni­ce de impozi­tare, concomitent cu pla­fonarea contribuţiilor pentru asi­gu­­rări sociale, considerând că astfel piaţa ro­mâ­nească rămâne competitivă.

„Având în vedere dezbaterea pu­blică în jurul oportunităţii menţine­rii cotei unice de impozitare, Camera de Comerţ Americană în România, în numele celor 300 de companii pe care le re­pre­zintă, reiterează importanţa men­ţi­nerii cotei unice de impozitare, concomitent cu plafonarea contribuţiilor pentru asi­gu­rări sociale", se arată într-un comunicat al AmCham. În plus, reprezentanţii investitorilor străini subliniază că este „esenţial" ca eforturile auto­ri­tă­ţi­lor pentru creşterea veniturilor bu­ge­tare să fie direcţionate în primul rând spre îmbunătăţirea capacităţii de colectare şi administrare a veniturilor la bugetul de stat, având în ve­de­re că în anul 2009 rata implicită a TVA, calculată ca raport între în­ca­să­rile din TVA şi consumul privat, a fost de 10,8% comparativ cu 19% cât a fost rata legală.

Şi Legea salarizării a fost pe lista discuţiilor. Hossu a spus că sin­di­ca­liş­tii le-au sugerat reprezentanţilor FMI ca în cazul Legii salarizării să se găsească o soluţie care să elimine posibilele conflicte sociale şi un lung proces în justiţie care ar bloca aplicarea acesteia.

Reprezentanţii FMI au răspuns că vor analiza această problemă, sindicatele urmând să le trimită calculele proprii privind păstrarea ca bază a salariilor din decembrie 2009 şi îngheţarea lor, după revenire, în sectorul bugetar în tot anul 2011, a mai spus Hossu.

Sindicaliştii vor ca punct de reper pentru grilele de salarizare salariile dinainte de micşorarea cu 25%, şi până nu se clarifică acest lucru la ni­ve­lul Guvernului consideră că dis­cu­ţiile nu-şi mai au rostul, a declarat Se­bastian Oprescu, liderul Sindicatu­lui Naţional al Funcţionarilor Pu­blici. „Această lege este făcută ca să le taie din nou salariile bugetarilor. Noi nu am avut forţa să facem o schimba­re. Am ieşit în câteva mitinguri, a fost o bătălie sterilă. Chiar în momentul de faţă sunt oameni în greva foamei, sunt unii care vor să protesteze, iar alţii nu, mai sunt zvonuri şi răspândaci, sunt oameni care spun că dacă o să ieşim acum în stradă va fi o acţiune a PSD-ului. Suntem într-un haos general", a spus preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex".

Boardul FMI va decide în a doua parte a lunii decembrie dacă România va primi o nouă tranşă din acordul de împrumut, pe baza eva­luării misiunii Fondului, care se încheie la 1 noiembrie. În acest caz, rezerva valutară a României va creşte, deşi şi acum a ajuns la valori mari.

×
Subiecte în articol: economic