x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009

FMI prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009

10 Aug 2009   •   00:00

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%.


FMI estimează că inflaţia din acest an se va plasa la 4,3%
FMI estimează că inflaţia din acest an se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% prognozat în momentul negocierii acordului stand-by, în luna martie.
"În acest moment, vedem o inflaţie în scădere, respectiv aproximativ 4,3% din PIB", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti.

Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru este criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Criteriile de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de ţintă.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.


FMI a acceptat un deficit bugetar de 7,3% în 2009
FMI a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.

"Am ajuns la un acord cu Guvernul să majorăm ţintele de deficit atât pentru 2009, cât şi pentru 2010. Ajustarea însă va implica şi un efort fiscal din partea Guvernului, de 0,8% din PIB în 2009. Acest efort, pe lângă cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

El a precizat că este necesar un echilibru între consolidarea bugetară pe termen lung şi nevoia de finanţare a României pe termen scurt.

"Având în vedere că până la finele anului mai sunt doar patru luni şi jumătate, este un efort ambiţios din partea Guvernului", a spus Franks despre scăderea cheltuielilor cu 0,8%.
Mediafax
articol în curs de actualizare

×
Subiecte în articol: economic acordare FMI