x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI pune conditii

FMI pune conditii

de Aniela Nine    |    06 Iul 2005   •   00:00
FMI pune conditii

Reprezentantii FMI au cerut Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca, aceasta ca o conditie a aprobarii memorandumului suplimentar de politici economice. Nemultumit, premierul Tariceanu ia in calcul chiar renuntarea la acordul cu Fondul.

Anumite prevederi din noul Cod al Muncii, publicat ieri in Monitorul Oficial, nu au fost bine primite de Fondul Monetar International, care a cerut Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca, sustin surse apropiate negocierilor, citate de Mediafax. Mai mult, FMI a conditionat aprobarea memorandumului suplimentar de politici economice de acceptarea acestei solicitari. La baza cererii FMI se afla si nemultumirea investitorilor straini din Romania, care considera ca anumite prevederi ale Codului Muncii ofera sindicatelor o putere prea mare in raport cu patronatele.

POZITIE DE FORTA. Cererea FMI nu este deloc pe placul premierului Tariceanu, care, conform surselor citate, a adoptat o pozitie de forta. Neagreand solicitarea Fondului, in ideea ca o astfel de masura ar duce la nemultumirea sindicalistilor, de aici pana la declansarea unor proteste nemaifiind decat un pas, premierul ia in calcul chiar renuntarea la acordul cu FMI daca reprezentantii acestei institutii nu vor reconsidera solicitarea respectiva. Tariceanu intentioneaza sa discute aceasta problema cu oficialii UE, urmand ca apoi sa decida daca va mai mentine acordul cu FMI, sustin sursele citate.

DEFICITUL BUCLUCAS. Chiar inaintea evaluarii activitatii ministrilor, anuntata de Tariceanu pentru maine, seful de la Integrare, Ene Dinga, "s-a remarcat" prin afirmatii tocmai pe tema sensibila a negocierilor cu FMI. Prezent la un seminar organizat de Camera de Comert, Dinga a opinat ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din PIB si, pentru asta, discutiile cu FMI trebuie sa continue, intrucat acordul nu a fost finalizat. Tariceanu l-a "corectat" pe Dinga, aratand, intr-un interviu acordat postului public de radio, ca valoarea de 0,7% din PIB nu reprezinta un deficit exagerat, mentinerea unui deficit mai mare putand periclita evolutia economica. Replica premierului l-a determinat imediat pe Dinga sa dea inapoi, acesta invocand scoaterea afirmatiilor sale din context.

ULTIMA ORA. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a declarat aseara ca nici Guvernul si nici primul-ministru nu au manifestat vreodata intentia de a inceta raporturile cu FMI. Referitor la Codul Muncii, Guvernul si-a spus punctul de vedere prin promovarea modificarilor printr-o ordonanta de urgenta, a mai spus ea.

×
Subiecte în articol: economic