x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI şi-a dat acceptul pentru un nou acord cu România

FMI şi-a dat acceptul pentru un nou acord cu România

25 Mar 2011   •   17:00
FMI şi-a dat acceptul pentru un nou acord cu România

158294-tanasescu.jpgBoard-ul FMI a aprobat, astăzi, cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

"A fost cel mai scurt board pe care l-am avut în doi ani, pentru că declaraţiile scrise şi răspunsurile verbale la întrebările directorilor au fost suficient de clare şi convingătoare. Percepţia unanimă a fost pozitivă faţă de ce s-a făcut în România în ultimii doi ani. Dincolo de discuţiile şi dezbaterile interne din România, la nivelul comunităţii internaţionale a existat şi există precepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune (...) Se închide o etapă de doi ani cu sacrificii mari din partea populaţiei, dar cu efecte extrem de benefice pentru viitor", a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.

Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,46 miliarde de euro, respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR).

"Sigur că mai sunt probleme, cum ar fi arieratele sau situaţia întreprinderilor de stat. A fost însă foarte bine primită ideea unui acord care să creeze continuitate tocmai pe problemele nerezolvate, pentru că viitoarea înţelegere se va concentra în principal pe reforme structurale", a continuat Tănăsescu.

România a decis ca în cadrul actualului Acord să nu mai acceseze cea de-a opta tranşă, de aproape un miliard de euro, ceea ce face ca suma totală primită de România de la FMI, să se ridice la aproximativ 12,4 miliarde euro, în loc de 13,46 miliarde de euro, la cât ar fi avut dreptul. Acordul cu FMI făcea parte dintr-un program de sprijin, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, la care au mai participat Comisia Europeană (5 miliarde de euro) şi Banca Mondială

România a primit ieri a patra tranşă, în valoare de 1,2 miliarde de euro, din împrumutul de la Comisia Europeană, astfel încât suma totală virată de Executivul Uniunii Europene în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro.
Uniunea Europeană a emis săptămâna trecută obligaţiuni în valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a finanţa programul de sprijin destinat Irlandei şi împrumutul acordat României.

Aceasta este a patra tranşă din împrumutul de 5 miliarde de euro agreat de CE cu România în luna mai 2009, în cadrul unui pachet de asistenţă financiară derulat cu FMI şi alte instituţii internaţionale, în sumă de circa 20 de miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: tănăsescu imprumut acord fmi reforme